Reklama
  • Środa, 22 czerwca 2011 (14:46)

    Ziemniaczane ciasto z morelami

Z gotowanych ziemniaków możesz przygotować doskonałe ciasto z owocami.

Zdjęcie

Ziemniaczane ciasto z morelami /Smacznego
Ziemniaczane ciasto z morelami
/Smacznego

Składniki na 24 kawałki:

- 400 g ziemniaków,
- 1 puszka (850 ml) moreli,
- 7 jajek,
- 250 g miodu,
- sok i skórka starta z 1 cytryny,
- 150 g mielonych migdałów,
- 50 g bułki tartej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
- 30 g płatków migdałowych,
- tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Ziemniaki włożyć do wrzątku i gotować 20 minut. Odcedzić, obrać, drobno zetrzeć i odstawić do ostygnięcia. Morele osączyć. Jajka rozdzielić, białko wstawić do lodówki a żółtka, 225 g miodu, sok i skórkę z cytryny ubijać ok. 5 minut przy pomocy robota kuchennego. Wmieszać starte ziemniaki, zmielone migdały, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Blachę (32x38 cm) nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto nałożyć na blachę wyrównać i ułożyć na nim morele. Piec w 175 st. Ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika, morele posmarować pozostałym miodem, ciasto posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na patelni bez tłuszczu.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 570 kJ/136 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.