Reklama
  • Czwartek, 11 lutego (11:05)

    Włoski deser z kokosem i mandarynkami

Składniki na 4 porcje: 25 dag serka mascarpone, 1 kubeczek śmietanki 36 proc., 1 puszka mandarynek w syropie, 2 wafelki kokosowe w białej czekoladzie, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżeczki kakao.

1 Żółtka ubić z cukrem pudrem i waniliowym, dodawać porcjami śmietankę i mascarpone. Do dobrze ubitego kremu wsypać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.

Reklama

2 Mandarynki osączyć z syropu, pokroić. Wafelki rozkruszyć. Na warstwie kremu rozsypać wafelki, rozłożyć owoce, przykryć warstwą kremu, wierzch obsypać przesianym przez sitko kakao, schłodzić.

3 Z niewykorzystanych białek jaj można zrobić małe bezy. Ubić białka na sztywno z 1 szklanką drobnego cukru, wyciskać małe krążki, piec ok. 80 minut w temp. 100ºC.

Przygotowanie: ok. 30 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:mandarynki | Mandarynki | z | Mandarynka | mandarynka | deser

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 banany, pół tabliczki gorzkiej czekolady, szczypta cynamonu, szczypta pieprzu, szczypta zmielonego kardamonu, 400 ml śmietany 36 proc., 40 dag truskawek, 20 dag malin, 20... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.