Reklama
  • Poniedziałek, 11 lipca 2011 (17:30)

    Tort z ciasta ptysiowego z agrestem

Sprawdź, jak zrobić ciasto ptysiowe i wyczarować z niego pyszny tort.

Zdjęcie

/Smacznego
/Smacznego

Składniki na 16 kawałków:

- 60 g masła,
- szczypta soli,
- łyżeczka + 225 g cukru,
- 150 g mąki,
- 4 jajka,
- 200 g czerwonego agrestu,
- 250 g zielonego agrestu,
- 250 ml soku jabłkowego,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- 6 płatów żelatyny,
- 300 g śmietany 36 proc.,
- miąższ z jednej laski wanilii,
- 500 g śmietany 30 proc.,
- papier do pieczenia

Przygotowanie:

Na ciasto: 150 ml wody, masło, sól i łyżeczkę cukru zagotować. Gdy masło się rozpuści dodać mąkę i mocno wymieszać. Ogrzewać ciągle mieszając, aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od brzegów. Ciasto przełożyć do miski, wmieszać 1 jajko i odstawić na ok 10 minut. Kolejno dodać 3 jajka, dobrze wyrobić. 3 blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Ołówkiem wyrysować okręgi (24 cm) na środku każdej. Nieco ciasta nakładać na środek okręgu i cienko rozsmarować. Z pozostałego ciasta uformować na brzegach pasy. Ciasto piec w 225 st. C przez 10-12 minut. Odstawić do ostudzenia. Agrest oczyścić , 100 g cukru skarmelizować, rondelek zdjąć z ognia, wsypać owoce, wymieszać, część owoców wyjąć i odłożyć do dekoracji. Dolać 200 ml soku i gotować 3-4 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 50 ml soku, dolać i gotować jeszcze minutę. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę (36 proc.) wymieszać z 125 g cukru i miąższem z wanilii. Odrobinę tej masy wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i wmieszać do reszty kremu. Śmietanę (30 proc.) ubić i wmieszać do kremu. 1/3 kremu rozsmarować na blacie ciasta, dodać agrest, przykryć blatem, nałożyć 1/3 kremu i agrest. Nałożyć ostatni blat docisnąć nałożyć krem. Paski ciasta ptysiowego pokroić w kostkę. Dekorować kostkami z ciasta ptysiowego i karmelizowanym agrestem. Odstawić na 2-3 godziny w zimne miejsce. Najlepiej kroić nożem elektrycznym.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 2 jaja, cytryna, po 10 dag masła, cukru pudru i orzechów laskowych, 12 dag mąki, 15 dag sera, 15 dag białej czekolady, 10 dag mlecznej czekolady, 10 wafli do lodów, posypka, wiśnie kand. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.