Reklama
  • Poniedziałek, 11 lipca 2011 (17:30)

    Tort z ciasta ptysiowego z agrestem

Sprawdź, jak zrobić ciasto ptysiowe i wyczarować z niego pyszny tort.

Zdjęcie

/Smacznego
/Smacznego

Składniki na 16 kawałków:

- 60 g masła,
- szczypta soli,
- łyżeczka + 225 g cukru,
- 150 g mąki,
- 4 jajka,
- 200 g czerwonego agrestu,
- 250 g zielonego agrestu,
- 250 ml soku jabłkowego,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- 6 płatów żelatyny,
- 300 g śmietany 36 proc.,
- miąższ z jednej laski wanilii,
- 500 g śmietany 30 proc.,
- papier do pieczenia

Przygotowanie:

Na ciasto: 150 ml wody, masło, sól i łyżeczkę cukru zagotować. Gdy masło się rozpuści dodać mąkę i mocno wymieszać. Ogrzewać ciągle mieszając, aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od brzegów. Ciasto przełożyć do miski, wmieszać 1 jajko i odstawić na ok 10 minut. Kolejno dodać 3 jajka, dobrze wyrobić. 3 blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Ołówkiem wyrysować okręgi (24 cm) na środku każdej. Nieco ciasta nakładać na środek okręgu i cienko rozsmarować. Z pozostałego ciasta uformować na brzegach pasy. Ciasto piec w 225 st. C przez 10-12 minut. Odstawić do ostudzenia. Agrest oczyścić , 100 g cukru skarmelizować, rondelek zdjąć z ognia, wsypać owoce, wymieszać, część owoców wyjąć i odłożyć do dekoracji. Dolać 200 ml soku i gotować 3-4 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 50 ml soku, dolać i gotować jeszcze minutę. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę (36 proc.) wymieszać z 125 g cukru i miąższem z wanilii. Odrobinę tej masy wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i wmieszać do reszty kremu. Śmietanę (30 proc.) ubić i wmieszać do kremu. 1/3 kremu rozsmarować na blacie ciasta, dodać agrest, przykryć blatem, nałożyć 1/3 kremu i agrest. Nałożyć ostatni blat docisnąć nałożyć krem. Paski ciasta ptysiowego pokroić w kostkę. Dekorować kostkami z ciasta ptysiowego i karmelizowanym agrestem. Odstawić na 2-3 godziny w zimne miejsce. Najlepiej kroić nożem elektrycznym.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mleka, łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu z wanilii), 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/4 szklanki wody, 4 żółtka, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 40 g masła, posiekanego, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.