Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Tiramisu z mango

Składniki: Po 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i cukru kryształu, 20 ml likieru amaretto, 40 dag kremówki 36 proc., 1/2 szklanki cukru pudru, 2 opakowania serka mascarpone (po 25 dag), 1 dojrzałe mango, 1 opakowanie małych okrągłych biszkoptów.

1 Kawę rozpuszczalną zaparz szklanką wrzątku, wymieszaj z cukrem kryształem. Pozostaw do ostudzenia, a następnie dodaj do naparu likier amaretto (lub kilka kropli aromatu migdałowego do ciasta).

2 Schłodzoną kremówkę zmiksuj na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodaj serek mascarpone. Miksuj na najwyższych obrotach ok. 5 minut.

Reklama

3 Mango umyj, obierz ze skórki. Miąższ pokrój w kratkę, oddziel nożem od pestki. Przygotuj osiem szklanych pucharków lub salaterek. Do każdego wkładaj na przemian po 2-3 zamoczone w migdałowym naparze kawy biszkopty. Przykryj je warstwą serowego kremu.

4 Na kremie ułóż pokrojone na kawałki mango. Przykryj resztą masy serowej. Jeśli pozostały ci składniki, ułóż kolejną warstwę owoców, biszkoptów i kremu. Gotowy deser odstaw na 3-4 godziny do stężenia.

czas ok. 25 min; porcja – 400 kcal, cena 2,20 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.