Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Tiramisu z mango

Składniki: Po 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i cukru kryształu, 20 ml likieru amaretto, 40 dag kremówki 36 proc., 1/2 szklanki cukru pudru, 2 opakowania serka mascarpone (po 25 dag), 1 dojrzałe mango, 1 opakowanie małych okrągłych biszkoptów.

1 Kawę rozpuszczalną zaparz szklanką wrzątku, wymieszaj z cukrem kryształem. Pozostaw do ostudzenia, a następnie dodaj do naparu likier amaretto (lub kilka kropli aromatu migdałowego do ciasta).

2 Schłodzoną kremówkę zmiksuj na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodaj serek mascarpone. Miksuj na najwyższych obrotach ok. 5 minut.

Reklama

3 Mango umyj, obierz ze skórki. Miąższ pokrój w kratkę, oddziel nożem od pestki. Przygotuj osiem szklanych pucharków lub salaterek. Do każdego wkładaj na przemian po 2-3 zamoczone w migdałowym naparze kawy biszkopty. Przykryj je warstwą serowego kremu.

4 Na kremie ułóż pokrojone na kawałki mango. Przykryj resztą masy serowej. Jeśli pozostały ci składniki, ułóż kolejną warstwę owoców, biszkoptów i kremu. Gotowy deser odstaw na 3-4 godziny do stężenia.

czas ok. 25 min; porcja – 400 kcal, cena 2,20 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.