Reklama
  • Czwartek, 2 marca (11:05)

    Tiramisu z granatem

Składniki na 4 porcji: 2 dojrzałe granaty, 1 pomarańcza , 8 włoskich ciasteczek migdałowych – cantuccini waniliowych, 15 dag serka mascarpone, 10 dag brązowego cukru, 1 mała paczka cukru waniliowego, szczypta mielonych goździków.

1. Granaty umyć, przekroić na pół, starannie wyłuskać ziarenka. Dwie łyżki ziaren odłożyć, resztę przełożyć do woreczka z zapięciem strunowym, zamknąć i rozwałkować. Przełożyć do garnka, dodać 5 dag cukru brązowego, gotować do zredukowania wody, ok. 4 minuty.

Reklama

2. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok, podgrzać w rondlu, dodając resztę cukru, cukier waniliowy, goździki i skórkę. Gdy zgęstnieje, wystudzić, przelać przez sito. Ubić z mascarpone i serkiem waniliowym.

3. Na dnie pucharków rozłożyć kisiel z granatów, na to położyć kawałki posiekanych ciasteczek. Przykryć porcją kremu pomarańczowego. Posypać odłożonymi ziarnami granatu, polać kisielem.

Nasza rada

Zamiast ciasteczek migdałowych można użyć podłużnych biszkoptów jak do tiramisu. Warto je namoczyć w mocnej kawie.

Przygotowanie: ok. 20 min

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.