Terrina z gruszkami

Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

Składniki: 1/2 kg gruszek, 1 cytryna, 20 dag cukru, 2 łyżki masła, 25 dag mąki, 2 szklanki mleka, 4 jajka, olej, 200 ml kremówki 30 proc.

1. Gruszki obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozpuść 15 dag cukru. Dodaj masło i 5 łyżek wody. Włóż gruszki. Ogrzewaj na małym ogniu, aż plasterki zmiękną i pokryją się karmelem. Ostudź.

Reklama

2. Zmiksuj mąkę, mleko i 2 jajka. Usmaż na oleju naleśniki. Pokrój je w pasy. Formę posmaruj olejem. Układaj warstwami naleśniki i owoce. Zalej je kremówką wymieszaną z 2 jajkami i resztą cukru. Piecz 30 min w 180 st.

8 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal, cena 1,50 zł.

Świat kobiety