Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Terrina z gruszkami

Składniki: 1/2 kg gruszek, 1 cytryna, 20 dag cukru, 2 łyżki masła, 25 dag mąki, 2 szklanki mleka, 4 jajka, olej, 200 ml kremówki 30 proc.

1. Gruszki obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozpuść 15 dag cukru. Dodaj masło i 5 łyżek wody. Włóż gruszki. Ogrzewaj na małym ogniu, aż plasterki zmiękną i pokryją się karmelem. Ostudź.

Reklama

2. Zmiksuj mąkę, mleko i 2 jajka. Usmaż na oleju naleśniki. Pokrój je w pasy. Formę posmaruj olejem. Układaj warstwami naleśniki i owoce. Zalej je kremówką wymieszaną z 2 jajkami i resztą cukru. Piecz 30 min w 180 st.

8 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal, cena 1,50 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.