Reklama
  • Środa, 23 października 2013 (08:05)

    Szarlotka z galaretką, bitą śmietaną i żurawiną

Składniki na 8 porcji: 5 jabłek (np. lobo), 1 szkl. śmietany kremówki, 3 jajka, 1 szkl. soku jabłkowego, 1 i 1/3 szkl. cukru, po 5 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżeczki żelatyny, 1 op. cukru waniliowego, 2/3 szkl. konfitury żurawinowej. Przygotowanie: 90 min (plus czas chłodzenia); Porcja: 260 kcal.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Reklama

1. Jajka i 10 łyżek cukru ubij w kąpieli wodnej – w misce ustawionej w gotującej się wodzie. Zdejmij z ognia i dodaj obydwa rodzaje mąki, proszek oraz kakao. Delikatnie wymieszaj. Masę rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 10 minut w temp. 225°C.

2. Jabłka obierz, oczyść, pokrój na cząstki. Zagotuj z sokiem i resztą cukru. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Dodaj do gorących jabłek i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw w chłodne miejsce.

3. Ciasto rozetnij na 2 placki. Przełóż tężejącą galaretką. Schłodź. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Dodaj 1/2 szkl. konfitury, posmaruj ciasto. Ozdób resztą konfitury.

Naj
Więcej na temat:szarlotka

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.