Reklama
  • Wtorek, 29 grudnia 2009 (10:27)

    Szampański tort sylwestrowy

Szampańska zabawa z szampańskim tortem.

Zdjęcie

Szampański tort sylwestrowy /Smacznego
Szampański tort sylwestrowy
/Smacznego
Składniki na 12 porcji:

- 2 jajka,
- 15 dag cukru,
- 2 torebki cukru waniliowego,
- 8 dag mąki pszennej,
- 2 dag mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 puszki brzoskwiń,
- 10 łyżeczek żelatyny,
- 35 dag jogurtu,
- 300 ml wytrawnego szampana lub wina musującego,
- 75 dag śmietanki kremówki,
- 4 dag płatków migdałowych,
- 5 dag gorzkiej polewy czekoladowej

Reklama

Przygotowanie:

BIałka jajek ubij na sztywno z dodatkiem 1 cukru waniliowego i 5 dag cukru. Wymieszaj z żółtkami. Następnie dodaj dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia, połącz. Spód tortownicy wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Do formy wlej ciasto. Piecz 20 min w temp. 175 st. C. Wyjmij z piekarnika, ostudź.
8 łyżeczek żelatyny zalej niewielką ilością wody, odstaw, aby spęczniała. Następnie rozpuść podgrzewając. Zmiksuj na piure 3 połówki brzoskwiń, wymieszaj z 2 łyżeczkami żelatyny. Jogurt wymieszaj z drugim cukrem waniliowym i 7 dag cukru. Ubijając łopatkami miksera powoli dolewaj szampana, a następnie resztę żelatyny, szybko wymieszaj z połową ubitej na sztywno śmietanki. Na cieście zapnij obręcz tortownicy, rozsmaruj 3/4 kremu szampańskiego. Na kremie porób kleksy z piure brzoskwiniowego i delikatnie je przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Zalej resztą kremu. Ochładzaj przez noc.
Osącz resztę brzoskwiń. Obłóż nimi tort. Odmierz szklankę zalewy z brzoskwiń, rozpuść w niej pozostały cukier i żelatynę. Mocno ochłodź. Tężejącą galaretką zalej owoce. Ochładzaj godzinę. Na patelni bez tłuszczu upraż płatki migdałowe. Ubij resztę śmietanki, przełóż do szprycy i udekoruj brzeg tortu robiąc rozetki. Rozgrzej polewę i cieniutkimi paseczkami plewy przybierz rozetki na torcie. Boki posmaruj pozostałą śmietaną, posyp migdałami.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.