Reklama
  • Środa, 9 lipca 2014 (10:05)

    Sorbet truskawkowy

Składniki na 4 porcje: 50 dag truskawek, 15 dag cukru, 150 ml wody, listki mięty

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie: Truskawki dokładnie zmiksować. Do rondla wsypać cukier i zalać go zimną wodą. Podgrzewać powoli, mieszając, aż do rozpuszczenia cukru.

Gdy tylko cukier się rozpuści, natychmiast przestać mieszać, w przeciwnym razie syrop mógłby się skrystalizować. Gotować nadal na wolnym ogniu do uzyskania tzw. nitki. Zestawić z ognia.

Reklama

Po lekkim schłodzeniu syropu dodać zmiksowane owoce i dokładnie wymieszać. Przełożyć do pucharków, schłodzić w lodówce, po czym umieścić w zamrażarce. Po 30 minutach wyjąć sorbet, przemieszać, włożyć z powrotem.

Tę czynność powtarzać co pół godziny, dopóki sorbet nie będzie całkowicie zamrożony. Przed podaniem udekorować listkami mięty, ewentualnie truskawkami.

Nasza rada

Pomyśl o kupieniu maszynki do lodów. Dzięki niej nie trzeba co chwila ich mieszać po włożeniu do zamrażarki.

Placek z truskawkami

Składniki na 10 porcji. Ciasto: 5 jajek, 2 i 1/2 szklanki mąki, 2 i 1/4 szklanki cukru, 20 dag margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao Krem: 1 budyń waniliowy, 1/2 litra mleka, 10 dag masła, 2 żółtka, 30 dag truskawek, 5 dag startej gorzkiej czekolady

Przygotowanie: Cukier utrzeć z żółtkami i margaryną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy, utrzeć. Białka ubić na pianę i połączyć z masą.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao. Ciasto ułożyć na natłuszczonej blasze: na spodzie – białe, na górze ciemne. Piec około 30 minut.

Rozprowadzić budyń waniliowy z połową szklanki mleka, wlać do pozostałego mleka, zagotować. Można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, aby go zagęścić.

Pół kostki masła utrzeć z dwoma żółtkami, dodać ostudzony budyń i ubijać tak długo, aż powstanie jednolita, puszysta masa.

Truskawki umyć, obrać z szypułek, osuszyć. Na ostudzonym placku układać przekrojone na ćwiartki truskawki, a później krem. Wierzch warto posypać startą na tarce gorzką czekoladą i udekorować truskawkami.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie: ok. 65 minut

Przygotowanie: ok. 5,5 h

Twoje Imperium
Więcej na temat:sorbet | cukier | ciasto | krem

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.