Reklama
  • Środa, 9 lipca 2014 (10:05)

    Sorbet truskawkowy

Składniki na 4 porcje: 50 dag truskawek, 15 dag cukru, 150 ml wody, listki mięty

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie: Truskawki dokładnie zmiksować. Do rondla wsypać cukier i zalać go zimną wodą. Podgrzewać powoli, mieszając, aż do rozpuszczenia cukru.

Gdy tylko cukier się rozpuści, natychmiast przestać mieszać, w przeciwnym razie syrop mógłby się skrystalizować. Gotować nadal na wolnym ogniu do uzyskania tzw. nitki. Zestawić z ognia.

Reklama

Po lekkim schłodzeniu syropu dodać zmiksowane owoce i dokładnie wymieszać. Przełożyć do pucharków, schłodzić w lodówce, po czym umieścić w zamrażarce. Po 30 minutach wyjąć sorbet, przemieszać, włożyć z powrotem.

Tę czynność powtarzać co pół godziny, dopóki sorbet nie będzie całkowicie zamrożony. Przed podaniem udekorować listkami mięty, ewentualnie truskawkami.

Nasza rada

Pomyśl o kupieniu maszynki do lodów. Dzięki niej nie trzeba co chwila ich mieszać po włożeniu do zamrażarki.

Placek z truskawkami

Składniki na 10 porcji. Ciasto: 5 jajek, 2 i 1/2 szklanki mąki, 2 i 1/4 szklanki cukru, 20 dag margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao Krem: 1 budyń waniliowy, 1/2 litra mleka, 10 dag masła, 2 żółtka, 30 dag truskawek, 5 dag startej gorzkiej czekolady

Przygotowanie: Cukier utrzeć z żółtkami i margaryną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy, utrzeć. Białka ubić na pianę i połączyć z masą.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao. Ciasto ułożyć na natłuszczonej blasze: na spodzie – białe, na górze ciemne. Piec około 30 minut.

Rozprowadzić budyń waniliowy z połową szklanki mleka, wlać do pozostałego mleka, zagotować. Można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, aby go zagęścić.

Pół kostki masła utrzeć z dwoma żółtkami, dodać ostudzony budyń i ubijać tak długo, aż powstanie jednolita, puszysta masa.

Truskawki umyć, obrać z szypułek, osuszyć. Na ostudzonym placku układać przekrojone na ćwiartki truskawki, a później krem. Wierzch warto posypać startą na tarce gorzką czekoladą i udekorować truskawkami.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie: ok. 65 minut

Przygotowanie: ok. 5,5 h

Twoje Imperium
Więcej na temat:sorbet | cukier | ciasto | krem

Zobacz również

  • Składniki: 6 większych jabłek, masło 35 dag orzechów włoskich, 2 łyżki rodzynek, 2-3 łyżki chudego białego sera, cukier, 3 łyżki żurawiny ze słoika, 1 łyżeczka cynamonu, cukier puder więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.