Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Słodki jeżyk

Składniki: 3 jajka, 15 dag cukru, kakao, olej, 8 łyżek mąki, 1/2 op. proszku do pieczenia, 25 dag masła, 1 cukier wanil., 15 dag białej czekolady, cukierki, kakao, migdały w słupkach

1. Jajka zmiksuj razem z 10 dag cukru. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz 4 łyżkami kakao. Na koniec do ciasta wlej 2 łyżki oleju. Połącz dokładnie składniki.

Reklama

2. Spód małej tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą). Przełóż przygotowane ciasto, równo rozprowadź. Piecz 40 minut w temperaturze 160 st. Wystudź w formie.

3. Masło utrzyj z resztą cukru oraz opakowaniem cukru waniliowego. Rozpuść w gorącej kąpieli wodnej 15 dag białej czekolady. Lekko przestudź, dodaj do masy.

4. Połącz dokładnie składniki kremu czekoladowego, odstaw do lodówki do schłodzenia. Wyjmij i raz jeszcze wymieszaj na gładką i jednolitą masę. Z upieczonego i wystudzonego w formie biszkoptu wytnij owalny korpus jeża. Resztę skrawków pokrusz.

5. Odłóż 1/3 kremu. Do reszty wmieszaj pokruszony biszkopt. Nałóż na spód, formując ciało jeżyka. Odstaw do schłodzenia. Udekoruj resztą kremu. Na koniec posyp jeżyka naturalnym gorzkim kakao. Zrób mu oczy z cukierków, a z migdałowych słupków kolce.

10 porcji, czas ok. 95 min; porcja – 530 kcal, cena 1,60 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.