Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Słodki jeżyk

Składniki: 3 jajka, 15 dag cukru, kakao, olej, 8 łyżek mąki, 1/2 op. proszku do pieczenia, 25 dag masła, 1 cukier wanil., 15 dag białej czekolady, cukierki, kakao, migdały w słupkach

1. Jajka zmiksuj razem z 10 dag cukru. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz 4 łyżkami kakao. Na koniec do ciasta wlej 2 łyżki oleju. Połącz dokładnie składniki.

Reklama

2. Spód małej tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą). Przełóż przygotowane ciasto, równo rozprowadź. Piecz 40 minut w temperaturze 160 st. Wystudź w formie.

3. Masło utrzyj z resztą cukru oraz opakowaniem cukru waniliowego. Rozpuść w gorącej kąpieli wodnej 15 dag białej czekolady. Lekko przestudź, dodaj do masy.

4. Połącz dokładnie składniki kremu czekoladowego, odstaw do lodówki do schłodzenia. Wyjmij i raz jeszcze wymieszaj na gładką i jednolitą masę. Z upieczonego i wystudzonego w formie biszkoptu wytnij owalny korpus jeża. Resztę skrawków pokrusz.

5. Odłóż 1/3 kremu. Do reszty wmieszaj pokruszony biszkopt. Nałóż na spód, formując ciało jeżyka. Odstaw do schłodzenia. Udekoruj resztą kremu. Na koniec posyp jeżyka naturalnym gorzkim kakao. Zrób mu oczy z cukierków, a z migdałowych słupków kolce.

10 porcji, czas ok. 95 min; porcja – 530 kcal, cena 1,60 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 30 g masła ● 120 g mąki ● 15 g kakao ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 30 g cukru ● jajo ● 300 ml mleka ● 100 g gorzkiej czekolady ● 2 łyżeczki oleju ● 4 kulki lodów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.