Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Słodki budyń dyniowy

Składniki: 2 szkl. mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, 4 łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 1 szkl. purée z dyni, cynamon

1. Pół szklanki mleka odlej. Rozmieszaj starannie razem z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj purée (z upieczonej i zmiksowanej dyni). Rozmieszaj. Wrzącą mieszankę zdejmij z ognia.

2. Mieszając, wlewaj cienkim strumieniem mleko z mąką. Ponownie ustaw budyń na palniku. Ogrzewaj, mieszając, aż zgęstnieje. Rozlej do pucharków (lub miseczek z dyni). Posyp cynamonem.

Reklama

4 porcje, czas ok. 15 min; porcja – 260 kcal, cena 1,50 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.