Reklama
  • Wtorek, 7 sierpnia 2012

    Słodka tarta na trzy sposoby

Z kremem czekoladowym, ze śliwkami i z wiśniami.

Zdjęcie

Tarta czekoladowa /Smacznego
Tarta czekoladowa
/Smacznego

Tarta czekoladowa

Składniki:

  • 175 g mąki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 300 g śmietany
  • cukier puder
  • wiórki czekoladowe, truskawki i plasterki banana do dekoracji
  • tłuszcz do formy, mąka do podsypywania
 Przygotowanie:

Reklama

Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Dodać jajko i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Formę do tarty (22 cm) natłuścić, a ciasto rozwałkować do średnicy 26 cm. Ciastem wyłożyć formę, docisnąć, wyrównać przy brzegach. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wysypać suszony groch (ma on dociskać ciasto, aby nie rosło). Piec w 200 st. Przez 15 minut. Zdjąć groszek i piec dalsze 10-15 minut. Wyjąć, odstawić, aby ostygło. Czekoladę posiekać, śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Odstawić na 45 minut w chłodne miejsce, od czasu do czasu mieszać. Krem nałożyć na ciasto, wyrównać i odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Oprószyć cukrem pudrem i dekorować owocami i wiórkami owocowymi.

 

Smacznego

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 500 g maku ● szklanka śmietanki 30-proc. ● cukier waniliowy ● 250 g mąki ● 120 g cukru ● 3 jajka ● 120 g masła ● 750 g gruszek ● sok z całej cytryny ● 2 łyżki kaszy manny ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.