Reklama
  • Wtorek, 7 sierpnia 2012

    Słodka tarta na trzy sposoby

Z kremem czekoladowym, ze śliwkami i z wiśniami.

Zdjęcie

Tarta czekoladowa /Smacznego
Tarta czekoladowa
/Smacznego

Tarta czekoladowa

Składniki:

  • 175 g mąki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 300 g śmietany
  • cukier puder
  • wiórki czekoladowe, truskawki i plasterki banana do dekoracji
  • tłuszcz do formy, mąka do podsypywania
 Przygotowanie:

Reklama

Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Dodać jajko i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Formę do tarty (22 cm) natłuścić, a ciasto rozwałkować do średnicy 26 cm. Ciastem wyłożyć formę, docisnąć, wyrównać przy brzegach. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wysypać suszony groch (ma on dociskać ciasto, aby nie rosło). Piec w 200 st. Przez 15 minut. Zdjąć groszek i piec dalsze 10-15 minut. Wyjąć, odstawić, aby ostygło. Czekoladę posiekać, śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Odstawić na 45 minut w chłodne miejsce, od czasu do czasu mieszać. Krem nałożyć na ciasto, wyrównać i odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Oprószyć cukrem pudrem i dekorować owocami i wiórkami owocowymi.

 

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.