Śliwki pod kruszonką

Wtorek, 29 listopada 2016 (14:05)

Składniki (8 porcji): ● 1,5 kg dojrzałych, słodkich śliwek ● łyżka masła ● 3 goździki ● 1/2 łyżeczki cynamonu ● 1/2 łyżeczki imbiru, kruszonka: ● 2 szklanki mąki krupczatki ● szklanka cukru ● 200 g masła ● laska wanilii.

1 Odsyp garść mąki, resztę wysyp na stolnicę. Dodaj cukier, wanilię i zimne masło, posiekaj. Wyrób ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię i wstaw do zamrażarki na pół godziny.

2 Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Na patelni roztop masło, dodaj śliwki i przyprawy. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Reklama

3 Wyjmij ciasto i pokrusz tak, by równomiernie pokryło śliwki. Piecz w 180°C ok. 40 min.

Takie jest życie