Reklama
  • Wtorek, 29 listopada 2016 (14:05)

    Śliwki pod kruszonką

Składniki (8 porcji): ● 1,5 kg dojrzałych, słodkich śliwek ● łyżka masła ● 3 goździki ● 1/2 łyżeczki cynamonu ● 1/2 łyżeczki imbiru, kruszonka: ● 2 szklanki mąki krupczatki ● szklanka cukru ● 200 g masła ● laska wanilii.

1 Odsyp garść mąki, resztę wysyp na stolnicę. Dodaj cukier, wanilię i zimne masło, posiekaj. Wyrób ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię i wstaw do zamrażarki na pół godziny.

2 Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Na patelni roztop masło, dodaj śliwki i przyprawy. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Reklama

3 Wyjmij ciasto i pokrusz tak, by równomiernie pokryło śliwki. Piecz w 180°C ok. 40 min.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 18 dag czeko ladowych ciastek, 10 dag masła, 3 banany, rum,18 dag czekolady, 3 jajka, 50 dag twarogu, 5 dag cukru, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 100... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.