Reklama
  • Wtorek, 29 listopada 2016 (14:05)

    Śliwki pod kruszonką

Składniki (8 porcji): ● 1,5 kg dojrzałych, słodkich śliwek ● łyżka masła ● 3 goździki ● 1/2 łyżeczki cynamonu ● 1/2 łyżeczki imbiru, kruszonka: ● 2 szklanki mąki krupczatki ● szklanka cukru ● 200 g masła ● laska wanilii.

1 Odsyp garść mąki, resztę wysyp na stolnicę. Dodaj cukier, wanilię i zimne masło, posiekaj. Wyrób ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię i wstaw do zamrażarki na pół godziny.

2 Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Na patelni roztop masło, dodaj śliwki i przyprawy. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Reklama

3 Wyjmij ciasto i pokrusz tak, by równomiernie pokryło śliwki. Piecz w 180°C ok. 40 min.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.