Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Serowe pucharki

Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub melisy cytrynowej do dekoracji

1. Biszkopty pokrusz drobno (włóż do foliowego woreczka i rozwałkuj lub rozbij tłuczkiem do mięsa). Pomarańcze umyj, sparz wrzątkiem, obierz. Podziel na cząstki. Usuń białe błonki wewnątrz (albedo) oraz ewentualne pestki. Miąższ podziel na kawałki.

Reklama

2. Schłodzoną kremówke ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, dosypuj powoli, po łyżce, cukier puder. Na koniec kremówkę połącz z serkiem ricotta. Masę możesz też dodatkowo doprawić do smaku cukrem waniliowym lub kilkoma kroplami ulubionego olejku zapachowego.

3. Na dnie szklanych pucharków umieść biszkopty i część pomarańczowego miąższu. Nałóż masę serowo-śmietanową. Wsyp resztę owocowego miąższu. Deser odstaw do schłodzenia.

4 porcje, czas ok. 20 min; porcja – 380 kcal, cena 3,40 zł.

Słodkie cytrusy

Czerwone pomarańcze nie często bywają w naszych sklepach. Jeśli jednak na nie trafisz, koniecznie kup i wypróbuj do deserów. Ta odmiana cytrusów ma bowiem wyjątkowy aromat (przypomina maliny), a do tego zwarty, soczysty i słodki miąższ.

Dobra rada

Smak deseru wzmocnisz, polewając go likierem pomarańczowym.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.