Reklama
  • Poniedziałek, 18 maja 2015 (13:05)

    Semifreddo - pyszny włoski deser

●500 ml śmietany kremówki ●4 jajka ●60 g cukru ●szczypta soli ●laska wanilii ●300 g orzechów (laskowych, włoskich lub/i migdałów) ●200 g brązowego cukru ●ok. 4 łyżek wody.

Reklama

Składniki na 6 porcji:

1 Orzechy posiekaj, upraż, mieszając, na suchej patelni, aż się lekko zrumienią. W płaskim rondelku (lub na głębokiej patelni) połącz brązowy cukier z wodą i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy masa zacznie ciemnieć, wsyp do niej uprażone orzechy i jeszcze chwilę smaż je w karmelu.

2 Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostaw do zastygnięcia. Następnie połam i pokrusz blenderem. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Przekrój laskę wanilii wzdłuż i wyskrob nasiona, dodaj do żółtek, ubij je z cukrem do białości. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3 Zamykany pojemnik wyłóż folią spożywczą. Śmietanę kremówkę lekko ubij. Do żółtek dodaj kawałki masy orzechowo-karmelowej, śmietanę oraz białka. Powoli pomieszaj i delikatnie połącz, aby konsystencja masy pozostała puszysta. Przełóż do wyłożonego folią pojemnika i wstaw do zamrażalnika na ok. 2 godziny (deser powinien się zmrozić, ale na tyle, aby pozostał lekko miękki).

4 Gotowy deser wyjmij delikatnie z pojemnika, pomagając sobie wystającymi brzegami folii. Pokrój go następnie na dość grube plastry. Nałóż na talerzyki i od razu podawaj, udekorowany np. świeżymi owocami (mogą być także owoce z soku lub z konfitury), polany syropem lub posypany czekoladą. Jako dekorację możesz też dołożyć listki świeżej mięty lub melisy.

Wybierz ulubiony smak

●Ten deser wcale nie musi być waniliowy – znakomicie smakuje też przygotowany na nutę cytrusową (np. cytrynową lub pomarańczową), kawową, malinową, truskawkową, miodową czy miętową. Do masy zamiast orzechów można dodać np. kawałki owoców oraz pokruszone bezy.

Gdy zbyt zamarznie... ●Semifreddo oznacza na wpół zamrożony – dlatego ten deser nie może być zamarznięty „na kość”. Jeśli zbyt długo był w zamrażalniku, przed podaniem warto na chwilę włożyć go do lodówki, żeby nieco się stopił.

Świat kobiety
Więcej na temat:deser | orzechy | N. | O | n | O

Zobacz również

  • Składniki: 20 herbatników w mlecznej czekoladzie, 5 dag czerwonych porzeczek (4 kiście), 250 ml lodów waniliowych, 1 łyżeczka cukru pudru 3mięta do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.