Reklama
  • Czwartek, 11 lutego (15:05)

    Sałatka owocowa

Składniki na 8 porcji: 1 mały ananas, 1 owoc granatu, 5 dag pistacji, 1 limonka, 20 dag jogurtu naturalnego, 2 łyżki miodu, szczypta soli.

1. Ananas obierz, wytnij twardy środek, miąższ pokrój w kosteczkę. Owoc granatu przekrój na pół, wybierz nasionka, przesyp je do miseczki. (Dobra rada: jeśli chcesz wybrać miąższ granatu i nie pobrudzić kuchni sokiem, przekrój owoc w poprzek. Połówki granatu trzymaj nad miseczką uderzaj dosyć mocno łyżką w wypukłą stronę. Nasionka powinny wypaść szybko i bez trudu.)

Reklama

2. Nasionka granatu wymieszaj z kawałeczkami ananasa. Pistacje posiekaj. Limonkę polej wrzącą wodą. Wytrzyj do sucha, zetrzyj skórkę (tylko zieloną warstwę). Potem limonkę przekrój na pół i wyciśnij sok.

3. Jogurt utrzyj z miodem i solą. Trochę skórki z limonki zostaw do dekoracji, resztę wraz z sokiem dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj.

4. Pistacje wymieszaj z owocami w miseczce. Sałatkę wyłóż na talerze. Polej sosem jogurtowym. Deser udekoruj odłożoną skórką z limonki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:sa | sałatka

Zobacz również

  • Składniki: 200 g malin, 2 łyżki cukru, jabłko, obrane. Kruszonka: 1/4 szklanki mąki, 25 g masła, szczypta soli, łyżka cukru. Sos waniliowy: 2 żółtka, 1/2 szklanki mleka, łyżeczka esencji... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.