Reklama
  • Czwartek, 11 lutego 2016 (15:05)

    Sałatka owocowa

Składniki na 8 porcji: 1 mały ananas, 1 owoc granatu, 5 dag pistacji, 1 limonka, 20 dag jogurtu naturalnego, 2 łyżki miodu, szczypta soli.

1. Ananas obierz, wytnij twardy środek, miąższ pokrój w kosteczkę. Owoc granatu przekrój na pół, wybierz nasionka, przesyp je do miseczki. (Dobra rada: jeśli chcesz wybrać miąższ granatu i nie pobrudzić kuchni sokiem, przekrój owoc w poprzek. Połówki granatu trzymaj nad miseczką uderzaj dosyć mocno łyżką w wypukłą stronę. Nasionka powinny wypaść szybko i bez trudu.)

Reklama

2. Nasionka granatu wymieszaj z kawałeczkami ananasa. Pistacje posiekaj. Limonkę polej wrzącą wodą. Wytrzyj do sucha, zetrzyj skórkę (tylko zieloną warstwę). Potem limonkę przekrój na pół i wyciśnij sok.

3. Jogurt utrzyj z miodem i solą. Trochę skórki z limonki zostaw do dekoracji, resztę wraz z sokiem dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj.

4. Pistacje wymieszaj z owocami w miseczce. Sałatkę wyłóż na talerze. Polej sosem jogurtowym. Deser udekoruj odłożoną skórką z limonki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:sałatka

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.