Reklama
  • Wtorek, 13 sierpnia 2013 (10:00)

    Ryż z malinami pod pierzynką

Składniki na 4 porcje: 10 dag ryżu, 1/2 litra mleka, 2 jajka, 25 dag malin, 2 jajka, 3 białka, 1 łyżka soku cytrynowego, 1/4 kostki masła, 1 szklanka cukru

Przygotowanie: Mleko zagotować z łyżką cukru. Wsypać ryż, gotować 20 minut, przestudzić. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Dodać żółtka i dalej ucierać.

Reklama

Masę połączyć z ryżem. Białka z 2 jajek ubić z 2 łyżkami cukru i połączyć z ryżem. Na dno natłuszczonej formy żaroodpornej wsypać maliny, na nie wyłożyć ryż.

Piec w piekarniku (200ºC) ok. 30 minut. Przed końcem pieczenia ubić 3 białka z pozostałym cukrem i wyłożyć na ryż. Piec do zrumienienia.

Twoje Imperium
Więcej na temat:mleko | piec | z | ryż | P.O.D. | maliny

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: 75 dag truskawek, 3 galaretki truskawkowe, 2-3 łyżki cukru, 300 ml gęstego jogurtu, np. greckiego, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc., 4-5 łyżek cukru pudru, 3 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.