Reklama
  • Niedziela, 1 lutego 2004 (11:04)

    Rurki z kremem

Słodkości domowej roboty

Składniki:

200g mąki pszennej,
1 jajko,
1 łyżeczka octu,
2 g soli,
100 cm3 wody,
Ciasto maślane:
250 g masła lub margaryny,
50 g mąki do tłuszczu

Reklama

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiać, dodać mieszaninę wody, soli i jaj zarabiając ciasto. Pozostawić na 30 minut w temp. 15 st. C. Tłuszcz połączyć z mąką. Uformować kwadratowy plaster grubości 2 cm i ochłodzić do temp 15 st. C. Tak przygotowane ciasto maślane zawija się w uprzednio rozwałkowane ciasto tak, aby zakrywało dokładnie ciasto maślane. Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 10-15 mm i złożyć 4 razy i chłodzić przez kilka minut. Po schłodzeniu ciasto ponownie rozwałkować do grubości 10-15 mm i złożyć 4 razy. (wałkowanie, składanie i schładzanie powinno stosować się czterokrotnie)

Formowanie rurek

Ciasto rozwałkować w prostokąt po grubości 3 mm, pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski ciasta nawija się spiralnie na metalowe rurki w kształcie ściętego wydłużonego stożka tak, aby poszczególne zwoje zachodziły na siebie, a po upieczeniu tworzyły całość. Powierzchnie rurek smaruje się masą jajową, posypuje cukrem i układa na blachach w odstępach ok 2 cm. Piec w temperaturze ok 230-260 st. C, a po upieczeniu ochłodzić do temperatury 40 st. C i wyjąć metalowe rurki. Ochłodzone korpusy napełnić kremem bezowym za pomocą woreczka lub szprycy zakończonej gładkim zdobnikiem.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

MWMedia

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.