Reklama
  • Niedziela, 1 lutego 2004 (11:04)

    Rurki z kremem

Słodkości domowej roboty

Składniki:

200g mąki pszennej,
1 jajko,
1 łyżeczka octu,
2 g soli,
100 cm3 wody,
Ciasto maślane:
250 g masła lub margaryny,
50 g mąki do tłuszczu

Reklama

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiać, dodać mieszaninę wody, soli i jaj zarabiając ciasto. Pozostawić na 30 minut w temp. 15 st. C. Tłuszcz połączyć z mąką. Uformować kwadratowy plaster grubości 2 cm i ochłodzić do temp 15 st. C. Tak przygotowane ciasto maślane zawija się w uprzednio rozwałkowane ciasto tak, aby zakrywało dokładnie ciasto maślane. Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 10-15 mm i złożyć 4 razy i chłodzić przez kilka minut. Po schłodzeniu ciasto ponownie rozwałkować do grubości 10-15 mm i złożyć 4 razy. (wałkowanie, składanie i schładzanie powinno stosować się czterokrotnie)

Formowanie rurek

Ciasto rozwałkować w prostokąt po grubości 3 mm, pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski ciasta nawija się spiralnie na metalowe rurki w kształcie ściętego wydłużonego stożka tak, aby poszczególne zwoje zachodziły na siebie, a po upieczeniu tworzyły całość. Powierzchnie rurek smaruje się masą jajową, posypuje cukrem i układa na blachach w odstępach ok 2 cm. Piec w temperaturze ok 230-260 st. C, a po upieczeniu ochłodzić do temperatury 40 st. C i wyjąć metalowe rurki. Ochłodzone korpusy napełnić kremem bezowym za pomocą woreczka lub szprycy zakończonej gładkim zdobnikiem.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

MWMedia

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.