Reklama
  • Piątek, 4 lipca 2008 (19:54)

    Rozkosz z bitą śmietaną - w pół godziny

Propozycje pysznych deserów z bitą śmietaną. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Zdjęcie

/Smacznego
/Smacznego

Tort z bitą śmietaną

Składniki na 8 porcji:
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
- 20 dag masła,
- 15 łyżek śmietany,
- 25 dag orzechów włoskich,
- łyżka skórki pomarańczowej.
Przygotowanie:
Czekoladę, masło i cukier utrzeć na gładką masę, dodać 5 łyżek śmietany. Masę włożyć do formy, wstawić do lodówki. Orzechy zemleć, utrzeć z 5 łyżkami śmietany i 1/2 szklanki cukru pudru. Masę rozsmarować na spodzie. Resztę śmietany ubić z cukrem pudrem, rozłożyć na masie orzechowej. Tort można ozdobić pokruszonymi orzechami pistacjowymi i wiśniami z likieru. Tort chłodzić przez około dwie godziny w lodówce.
Czas przygotowania 40 minut

Reklama

Zdjęcie

Szarlotka królewska /Smacznego
Szarlotka królewska
/Smacznego

Szarlotka królewska


Składniki kruchego ciasta:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 2 żółtka,
- 2 - 3 łyżki lodowatej wody, sól;
Na nadzienie:
- 1 kg kwaskowatych jabłek,
- 10 dag rodzynek,
- 1 kieliszek rumu,
- ok. 10 dag cukru (do smaku),
- 1 budyń waniliowy, cynamon,
- mielone goździki,
- skórka otarta z cytryny;
Oraz:
- 1 torebka galaretki ananasowej albo morelowej i bita śmietana;
Przygotowanie:
1. Składniki kruchego ciasta posiekać, zagnieść krótko, zawinąć, schłodzić w lodówce. Następnie wylepić ciastem natłuszczoną formę tortową ze zdejmowanym brzegiem. Ponownie schłodzić w lodówce.
2. Przygotować nadzienie jabłkowe. Umyte rodzynki skropić rumem, odstawić do nasączenia. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić pod przykryciem, aż się rozpadną. Uważać, żeby nie przypalić. Mus jabłkowy ostudzić i wymieszać z proszkiem budyniowym. Dodać rodzynki, cukier do smaku, cynamon, goździki i skórkę cytrynowa.
3. Wylepioną ciastem tortownicę napełnić jabłkowym nadzieniem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut. Ostudzić.
4. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę i odstawić do zastudzenia. Przykryć warstwą bitej śmietany i podawać.

Zdjęcie

Placek z bitą śmietaną /Smacznego
Placek z bitą śmietaną
/Smacznego

Placek z bitą śmietaną

Składniki na 6 porcji:
- 50 dag ziemniaków,
- 10 dag masła,
- 10 dag miodu,
- cynamon, łyżka rumu,
- 10 dag rodzynek, łyżka mąki,
- 1/ 2 szklanki śmietany,
- 3 jajka,
- łyżka pestek słonecznika,
- cukier puder,
- bita śmietana
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w letniej wodzie. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przepuścić przez praskę. W misce połączyć z masłem, śmietaną, rumem i mąką. Dodać miód, cynamon, żółtka, dokładnie wymieszać. Do masy włożyć odsączone rodzynki i pestki słonecznika. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą. Formę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Upieczony placek posypać cukrem pudrem. Podawać gorący, z bitą śmietaną. Czas przygotowania 25 minut

Zdjęcie

Racuszki z jabłkami /Smacznego
Racuszki z jabłkami
/Smacznego

Racuszki z jabłkami

Składniki:
- 0,5 kg jabłek,
- 200 ml śmietanki tortowej,
- cukier puder,
- 250 ml mleka,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru,
Przygotowanie:
Mleko zmiksować z żółtkami jajek, mąką, solą i cukrem. Dodać ubite białka delikatnie mieszając. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Masę połączyć z jabłkami. Smażyć na złoty kolor. Podawać z bitą śmietaną.
Czas przygotowania 0,5 h. Przepis na 5 osób.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.