Reklama
  • Środa, 23 lipca 2014 (13:05)

    Rolada lodowa z jagodami

Składniki : Na biszkopt: 3 jajka, po 1/2 szklanki mąki i cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Na nadzienie: szklanka jagód leśnych, łyżka cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, ok. 750 ml lodów waniliowo-czekoladowych

Przygotowanie 60 min • Porcja 304 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 6-8 porcji

Reklama

1. Ubijam białka na sztywno z cukrem, dodaję żółtka i znów ubijam. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam razem, łączę delikatnie z resztą składników na biszkopt.

Na dużej prostokątnej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia piekę cienki biszkopt w ok. 180°C. Pilnuję, żeby podczas pieczenia za bardzo się nie wysuszył. Wyjmuję go. Czystą ściereczkę kuchenną zwilżam wodą, odciskam i wykładam na nią jeszcze gorący biszkopt. Razem ze ściereczką zwijam ciasto w roladę i odstawiam.

2. Jagody wsypuję do ron delka, zasypuję cukrem i duszę, aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w odrobinie wody i wlewam do owoców. Gotuję jak kisiel, aż zgęstnieje. Studzę.

3. Biszkopt delikatnie rozwijam, rozkładam na nim lody i jagody. Zwijam roladę i wsta wiam ją do zamrażalnika. Podaję pokrojoną w plastry, ozdobioną owocami lub bitą śmietaną.

Magdalena Imielińska z Kóz.

Więcej na temat:rolada | koszt | przepis | z | jagody

Zobacz również

  • Upiekłaś za dużo placka kawowego i trochę go zostało? Świetnie! Wykorzystaj go do przygotowania ekspresowego deseru. Oto nasze pomysły! Domowe bajaderki: Resztki ciasta pokrusz. Wymieszaj z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.