Reklama
  • Środa, 23 lipca 2014 (13:05)

    Rolada lodowa z jagodami

Składniki : Na biszkopt: 3 jajka, po 1/2 szklanki mąki i cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Na nadzienie: szklanka jagód leśnych, łyżka cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, ok. 750 ml lodów waniliowo-czekoladowych

Przygotowanie 60 min • Porcja 304 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 6-8 porcji

Reklama

1. Ubijam białka na sztywno z cukrem, dodaję żółtka i znów ubijam. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam razem, łączę delikatnie z resztą składników na biszkopt.

Na dużej prostokątnej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia piekę cienki biszkopt w ok. 180°C. Pilnuję, żeby podczas pieczenia za bardzo się nie wysuszył. Wyjmuję go. Czystą ściereczkę kuchenną zwilżam wodą, odciskam i wykładam na nią jeszcze gorący biszkopt. Razem ze ściereczką zwijam ciasto w roladę i odstawiam.

2. Jagody wsypuję do ron delka, zasypuję cukrem i duszę, aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w odrobinie wody i wlewam do owoców. Gotuję jak kisiel, aż zgęstnieje. Studzę.

3. Biszkopt delikatnie rozwijam, rozkładam na nim lody i jagody. Zwijam roladę i wsta wiam ją do zamrażalnika. Podaję pokrojoną w plastry, ozdobioną owocami lub bitą śmietaną.

Magdalena Imielińska z Kóz.

Więcej na temat:rolada | koszt | przepis | z | jagody

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.