Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia 2016 (13:06)

    Rajskie jabłka

Składniki na 6 porcji: 6 łyżek suszonej żurawiny, 5 dag masy marcepanowej, 1 jajko, 3 dag cukru, 200 ml kremówki.

Reklama

1 Żurawinę przebierz, opłucz na sicie, a potem wrzuć do rondelka z wrzącą wodą. Gotuj kilka minut, aż suszone owoce zmiękną. Zdejmij z ognia, odlej na sicie. Pozostaw do całkowitego osączenia.

2 Masę marcepanową (naturalną lub kolorową) pokrusz i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj jajko i cukier. Wlej kremówkę (30 proc.). Całość zmiksuj na gładką masę.

3 Jabłka umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem odetnij nasady ogonków. Wydrąż gniazda nasienne wraz z częścią miąższu. Ustaw jabłka pionowo w naczyniu żaroodpornym lub w sześciu małych kokilkach.

4 Żurawinę wymieszaj z rodzynkami. Jeśli chcesz, możesz też dodać połamane na mniejsze kawałki płatki migdałowe. Mieszanką napełnij wydrążone owoce. Każde jabłko polej płynną masą z marcepanem.

Naczynie (lub kokilki) ustaw na blasze i wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 20 minut w temp. 170 st. Po wyjęciu od razu podawaj na stół.

porcja 1,60 ZŁ

Świat kobiety
Więcej na temat:naczynie | jabłka

Zobacz również

  • Składniki: Po 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i cukru kryształu, 20 ml likieru amaretto, 40 dag kremówki 36 proc., 1/2 szklanki cukru pudru, 2 opakowania serka mascarpone (po 25 dag), 1 dojrzałe... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.