Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia 2016 (13:06)

    Rajskie jabłka

Składniki na 6 porcji: 6 łyżek suszonej żurawiny, 5 dag masy marcepanowej, 1 jajko, 3 dag cukru, 200 ml kremówki.

Reklama

1 Żurawinę przebierz, opłucz na sicie, a potem wrzuć do rondelka z wrzącą wodą. Gotuj kilka minut, aż suszone owoce zmiękną. Zdejmij z ognia, odlej na sicie. Pozostaw do całkowitego osączenia.

2 Masę marcepanową (naturalną lub kolorową) pokrusz i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj jajko i cukier. Wlej kremówkę (30 proc.). Całość zmiksuj na gładką masę.

3 Jabłka umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem odetnij nasady ogonków. Wydrąż gniazda nasienne wraz z częścią miąższu. Ustaw jabłka pionowo w naczyniu żaroodpornym lub w sześciu małych kokilkach.

4 Żurawinę wymieszaj z rodzynkami. Jeśli chcesz, możesz też dodać połamane na mniejsze kawałki płatki migdałowe. Mieszanką napełnij wydrążone owoce. Każde jabłko polej płynną masą z marcepanem.

Naczynie (lub kokilki) ustaw na blasze i wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 20 minut w temp. 170 st. Po wyjęciu od razu podawaj na stół.

porcja 1,60 ZŁ

Świat kobiety
Więcej na temat:naczynie | jabłka

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.