Reklama
  • Piątek, 16 stycznia 2015 (08:05)

    Racuchy dyniowe ze śmietaną

Składniki na 4 porcje: ■ kilogram dyni ■ kilogram dużych ziemniaków ■ 3 jajka ■ 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej ■ sól ■ biały pieprz ■ olej ■ cukier ■ kilka łyżek gęstej śmietany ■ mięta do dekoracji.

Przygotowanie:

➊ Dynię obierz ostrym nożem i wydrąż z niej pestki. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a obrane i opłukane ziemniaki – na średnich.

Reklama

➋ Ziemniaki posyp solą i odstaw na pół godziny. Gdy puszczą sok, odlej je i dodaj do dyni.

➌ Masę wymieszaj z jajkiem, solą oraz pieprzem. Dosyp tyle mąki, by składniki dobrze się połączyły.

➍ Na dużej patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką małe racuchy i smaż z obu stron na złoto.

➎ Gorące placki posyp cukrem i polej śmietaną. Udekoruj listkami mięty.

➜ Przygotowanie: 45 min ➜ Stopień trudności: łatwe ➜ Kalorie: 390

Sandra Siebert z Lubonia

Super TV
Więcej na temat:racuchy | ziemniaki | Lorie | Sandra

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.