Reklama
  • Piątek, 16 stycznia 2015 (08:05)

    Racuchy dyniowe ze śmietaną

Składniki na 4 porcje: ■ kilogram dyni ■ kilogram dużych ziemniaków ■ 3 jajka ■ 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej ■ sól ■ biały pieprz ■ olej ■ cukier ■ kilka łyżek gęstej śmietany ■ mięta do dekoracji.

Przygotowanie:

➊ Dynię obierz ostrym nożem i wydrąż z niej pestki. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a obrane i opłukane ziemniaki – na średnich.

Reklama

➋ Ziemniaki posyp solą i odstaw na pół godziny. Gdy puszczą sok, odlej je i dodaj do dyni.

➌ Masę wymieszaj z jajkiem, solą oraz pieprzem. Dosyp tyle mąki, by składniki dobrze się połączyły.

➍ Na dużej patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką małe racuchy i smaż z obu stron na złoto.

➎ Gorące placki posyp cukrem i polej śmietaną. Udekoruj listkami mięty.

➜ Przygotowanie: 45 min ➜ Stopień trudności: łatwe ➜ Kalorie: 390

Sandra Siebert z Lubonia

Super TV
Więcej na temat:racuchy | ziemniaki | Lorie | Sandra Cretu

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.