Reklama
  • Wtorek, 31 maja 2011 (17:13)

    Pyszności z serka mascarpone

Serek mascarpone idealnie nadaje się do wyrobu wspaniałych deserów, ciast i dań na słodko.

Zdjęcie

Tort marcepanowo-malinowy /Smacznego
Tort marcepanowo-malinowy
/Smacznego

Tort marcepanowo-malinowy

Reklama

Składniki:

- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 170 g cukru,
- 5-6 kropel aromatu gorzkich migdałów,
- 40 g mąki,
- 40 g maki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g mielonych migdałów,
- 300 g malin,
- 3-4 łyżki likieru migdałowego,
- 100 g konfitury malinowej,
- 350 g serka Mascarpone,
- 300 g twarożku 20 proc. tłuszczu,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 450 g śmietany,
- 2 łyżki siekanych pistacji,
- 6 pomadek marcepanowych,
- 1 marcepanowy królik

Przygotowanie:

Białka z trzema łyżkami zimnej wody i szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać 100 g cukru. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewać na ubitą pianę i razem z mielonymi migdałami delikatnie wmieszać. Okrągła formę (26 cm) wyłożyć papierem i wylać na nią masę. Piec w nagrzanym do 175 st. piekarniku przez 25-30 minut. Odstawić do ostudzenia. 12-16 malin odłożyć do dekoracji. Biszkopt przekroić, blaty skropić likierem, dolny posmarować konfiturą. Dolny blat włożyć do okrągłej formy do pieczenia ciasta, zamknąć obręcz. Na cieście ułożyć maliny. Mascarpone, twarożek, 50 g cukru, cukier waniliowy i 2-3 łyżki śmietany wyrobić na gładką masę, wyłożyć na maliny, wyrównać. Przykryć drugim blatem i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Pozostała śmietanę ubić z cukrem, połowę nałożyć do rękawa cukierniczego. Tort uwolnić z formy. Posmarować resztą ubitej śmietany. Dekorować bitą śmietana, malinami marcepanowymi pralinkami, posypać posiekanymi pistacjami.

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.