Reklama
  • Czwartek, 11 lutego (15:05)

    Pucharki z waniliowym ryżem

Składniki na 4 porcje: ok. 50 dag świeżego ananasa, 20 dag ryżu, 800 ml mleka, 1 laska wanilii, 6–7 łyżek cukru, 5 dag włoskich orzechów, szczypta soli, 2 gałązki melisy cytrynowej do dekoracji

1. Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Ryż opłucz na sitku, przesyp do garnka. Dodaj sól oraz rdzeń i strączek wanilii. Całość zalej mlekiem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 25–30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

Patelnię mocno rozgrzej. Wsyp na nią 2 łyżki cukru, stop go na jasny karmel. Orzechy wymieszaj z karmelem, przełóż na pergamin. Odłóż do zastygnięcia.

Reklama

2. Ananas obierz, wytnij twardy środek. Miąższ pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z łyżką cukru. Miękki ryż zdejmij z ognia. Wyjmij strączek wanilii. Posłodź do smaku pozostałym cukrem. Potem nałóż do 4 szklaneczek albo pucharków na przemian z kosteczkami ananasa. 3. Orzechy w karmelu grubo zmiksuj w malakserze. Posyp nimi deser. Każdą por cję udekoruj listkami melisy i od razu podawaj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 500 g brzoskwiń ● 4 żółtka ● 200 ml soku z białych winogron ● 100 g cukru ● 5 łyżek soku z cytryny ● 10 g mąki kukurydzianej ● skórka z 1/2 cytryny ● masło do wysmarowania... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.