Reklama
  • Czwartek, 11 lutego (15:05)

    Pucharki z waniliowym ryżem

Składniki na 4 porcje: ok. 50 dag świeżego ananasa, 20 dag ryżu, 800 ml mleka, 1 laska wanilii, 6–7 łyżek cukru, 5 dag włoskich orzechów, szczypta soli, 2 gałązki melisy cytrynowej do dekoracji

1. Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Ryż opłucz na sitku, przesyp do garnka. Dodaj sól oraz rdzeń i strączek wanilii. Całość zalej mlekiem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 25–30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

Patelnię mocno rozgrzej. Wsyp na nią 2 łyżki cukru, stop go na jasny karmel. Orzechy wymieszaj z karmelem, przełóż na pergamin. Odłóż do zastygnięcia.

Reklama

2. Ananas obierz, wytnij twardy środek. Miąższ pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z łyżką cukru. Miękki ryż zdejmij z ognia. Wyjmij strączek wanilii. Posłodź do smaku pozostałym cukrem. Potem nałóż do 4 szklaneczek albo pucharków na przemian z kosteczkami ananasa. 3. Orzechy w karmelu grubo zmiksuj w malakserze. Posyp nimi deser. Każdą por cję udekoruj listkami melisy i od razu podawaj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 500 g maku ● szklanka śmietanki 30-proc. ● cukier waniliowy ● 250 g mąki ● 120 g cukru ● 3 jajka ● 120 g masła ● 750 g gruszek ● sok z całej cytryny ● 2 łyżki kaszy manny ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.