Reklama
  • Czwartek, 11 lutego (15:05)

    Pucharki z waniliowym ryżem

Składniki na 4 porcje: ok. 50 dag świeżego ananasa, 20 dag ryżu, 800 ml mleka, 1 laska wanilii, 6–7 łyżek cukru, 5 dag włoskich orzechów, szczypta soli, 2 gałązki melisy cytrynowej do dekoracji

1. Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Ryż opłucz na sitku, przesyp do garnka. Dodaj sól oraz rdzeń i strączek wanilii. Całość zalej mlekiem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 25–30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

Patelnię mocno rozgrzej. Wsyp na nią 2 łyżki cukru, stop go na jasny karmel. Orzechy wymieszaj z karmelem, przełóż na pergamin. Odłóż do zastygnięcia.

Reklama

2. Ananas obierz, wytnij twardy środek. Miąższ pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z łyżką cukru. Miękki ryż zdejmij z ognia. Wyjmij strączek wanilii. Posłodź do smaku pozostałym cukrem. Potem nałóż do 4 szklaneczek albo pucharków na przemian z kosteczkami ananasa. 3. Orzechy w karmelu grubo zmiksuj w malakserze. Posyp nimi deser. Każdą por cję udekoruj listkami melisy i od razu podawaj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: 75 dag truskawek, 3 galaretki truskawkowe, 2-3 łyżki cukru, 300 ml gęstego jogurtu, np. greckiego, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc., 4-5 łyżek cukru pudru, 3 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.