Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Puchar jogurtowo-owocowy

Składniki: 750 ml białego półsłodkiego wina (plus 2/3 szklanki do nasączenia biszkoptu), szklanka cukru pudru, 8 nektarynek, 4 listki żelatyny (namoczone w wodzie), garść pistacji do dekoracji, 6 kawałków ciasta biszkoptowego, sos jogurtowy: 3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 i 1/2 szklanki słodkiej śmietany, łyżeczka esencji waniliowej, 3 listki żelatyny (namoczone w wodzie).

Reklama

1. W rondlu zagotuj 750 ml wina z cukrem i 800 ml wody. Włóż 6 nektarynek. Dociąż je talerzem, aby były przykryte płynem. Gotuj na małym ogniu 12 minut. Wyjmij je, ostudź, po czym obierz i pokrój w cząstki. Odlej tyle płynu, by w rondlu został litr. Wrzuć żelatynę, wymieszaj i wstaw do lodówki. Mieszaj od czasu do czasu, aby galaretka nie stężała.

2. Na sos przełóż jogurt do rondla. Dodaj cukier, 1/2 szklanki śmietany i esencję. Podgrzewaj na małym ogniu 3-5 minut, aby cukier się rozpuścił. Dodaj namoczoną żelatynę. Zdejmij rondel z ognia i odstaw, aby sos ostygł (20 minut). Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj resztę śmietany i wymieszaj.

3. Ciasto porwij na małe kawałki. Wrzuć połowę do dużej szklanej misy i skrop winem. Przykryj połową sosu jogurtowego i wstaw do lodówki na godzinę (resztę sosu też). Następnie rozłóż połowę galaretki i nektarynek. Wstaw do lodówki na godzinę. Powtórz warstwy raz jeszcze i wstaw najlepiej na całą noc do lodówki. Udekoruj cząstkami świeżych nektarynek oraz posiekanymi pistacjami.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.