Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Puchar jogurtowo-owocowy

Składniki: 750 ml białego półsłodkiego wina (plus 2/3 szklanki do nasączenia biszkoptu), szklanka cukru pudru, 8 nektarynek, 4 listki żelatyny (namoczone w wodzie), garść pistacji do dekoracji, 6 kawałków ciasta biszkoptowego, sos jogurtowy: 3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 i 1/2 szklanki słodkiej śmietany, łyżeczka esencji waniliowej, 3 listki żelatyny (namoczone w wodzie).

Reklama

1. W rondlu zagotuj 750 ml wina z cukrem i 800 ml wody. Włóż 6 nektarynek. Dociąż je talerzem, aby były przykryte płynem. Gotuj na małym ogniu 12 minut. Wyjmij je, ostudź, po czym obierz i pokrój w cząstki. Odlej tyle płynu, by w rondlu został litr. Wrzuć żelatynę, wymieszaj i wstaw do lodówki. Mieszaj od czasu do czasu, aby galaretka nie stężała.

2. Na sos przełóż jogurt do rondla. Dodaj cukier, 1/2 szklanki śmietany i esencję. Podgrzewaj na małym ogniu 3-5 minut, aby cukier się rozpuścił. Dodaj namoczoną żelatynę. Zdejmij rondel z ognia i odstaw, aby sos ostygł (20 minut). Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj resztę śmietany i wymieszaj.

3. Ciasto porwij na małe kawałki. Wrzuć połowę do dużej szklanej misy i skrop winem. Przykryj połową sosu jogurtowego i wstaw do lodówki na godzinę (resztę sosu też). Następnie rozłóż połowę galaretki i nektarynek. Wstaw do lodówki na godzinę. Powtórz warstwy raz jeszcze i wstaw najlepiej na całą noc do lodówki. Udekoruj cząstkami świeżych nektarynek oraz posiekanymi pistacjami.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.