Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (13:00)

    Ptasie mleczko

Składniki na 9 porcji: ● 6 jaj ● 3 łyżki kakao ● szklanka śmietany ● 9 łyżek cukru ● cukier wanilinowy ● 8 łyżeczek żelatyny ● czerwona galaretka.

❶ Żelatynę rozpuść w pół litra wody. Rozlej na 3 części.

Reklama

❷ Kolor I: 3 żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru. Dodaj pianę z 2 białek i jedną część żelatyny.

❸ Kolor II: tak samo, jak w kolorze I, dodając dodatkowo 3 łyżki kakao.

❹ Kolor III: śmietanę ubij z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym, dodając pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny.

❺ Na spód blaszki wylej masę I i odczekaj, aż zgęstnieje. Po chwili nałóż masę II i III.

❻ Na wierzch wylej stygnącą galaretkę. Deser schłodź.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 200 ml kremówki 36 proc., 1 op. serka mascarpone, 4-5 łyżek cukru pudru, po pół szklanki wiśni z kompotu i naparu kawy, 1 op. biszkoptów, amaretto, kakao, mięta więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.