Reklama
  • Poniedziałek, 18 stycznia (13:05)

    Przekładaniec z brandy

Składniki: 5 bananów pokrojonych w plasterki, gotowy spód biszkoptowy. Krem: 1/3 szklanki brandy, 750 g kremówki, 2 łyżki brązowego cukru, nasiona z 2 lasek wanilii, solone orzeszki ziemne (opcjonalnie). Brązowy sos: 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru, 300 ml śmietany płynnej 12 proc., 80 g masła, mały kieliszek brandy, szczypta soli.

1. Na krem ubij mikserem kremówkę z cukrem, połową brandy (reszta potrzebna będzie do skropienia deseru) i wanilią. Wstaw do lodówki.

Reklama

2. Składniki brązowego sosu przełóż do rondla i gotuj, aż cukier się rozpuści, a sos zacznie gęstnieć (5-10 minut). Posól i odstaw na 5 minut.

3. Przed podaniem porozrywaj biszkopt na kawałki. Wykładaj składniki do misy warstwami, w następującej kolejności: krem, banany, brązowy sos, ciasto, odrobina brandy, brązowy sos (jego ostatnią porcję możesz podgrzać). Podawaj z orzeszkami ziemnymi.

Olivia
Więcej na temat:brandy | z | Przekładaniec | przekładaniec

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 l soku pomarańczowego, 1 puszka moreli, 4 połówki brzoskwiń z puszki, 10 dag zielonych winogron bezpestkowych, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, sok z 1 cytryny,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.