Reklama
  • Poniedziałek, 18 stycznia 2016 (13:05)

    Przekładaniec z brandy

Składniki: 5 bananów pokrojonych w plasterki, gotowy spód biszkoptowy. Krem: 1/3 szklanki brandy, 750 g kremówki, 2 łyżki brązowego cukru, nasiona z 2 lasek wanilii, solone orzeszki ziemne (opcjonalnie). Brązowy sos: 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru, 300 ml śmietany płynnej 12 proc., 80 g masła, mały kieliszek brandy, szczypta soli.

1. Na krem ubij mikserem kremówkę z cukrem, połową brandy (reszta potrzebna będzie do skropienia deseru) i wanilią. Wstaw do lodówki.

Reklama

2. Składniki brązowego sosu przełóż do rondla i gotuj, aż cukier się rozpuści, a sos zacznie gęstnieć (5-10 minut). Posól i odstaw na 5 minut.

3. Przed podaniem porozrywaj biszkopt na kawałki. Wykładaj składniki do misy warstwami, w następującej kolejności: krem, banany, brązowy sos, ciasto, odrobina brandy, brązowy sos (jego ostatnią porcję możesz podgrzać). Podawaj z orzeszkami ziemnymi.

Olivia
Więcej na temat:brandy | Przekładaniec | przekładaniec

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.