Reklama
  • Wtorek, 29 listopada 2016 (14:05)

    Placki z dyni

Składniki (4 porcje): ● 600 g obranej dyni ● szklanka mąki ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej ● 80 ml gęstej śmietany ● łyżeczka proszku do pieczenia ● olej do smażenia.

1 Dynię umyj, obierz i usuń z niej pestki. Rozdrobnij w malakserze na jednolitą masę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2 Przełóż do miski, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, śmietanę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Reklama

3 Na patelni rozgrzej olej i smaż nieduże placki na złoty kolor z obu stron. Układaj na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

4 Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą albo syropem klonowym.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.