Reklama
  • Środa, 8 marca (13:05)

    Panna cotta z whisky

Składniki na 4 porcje: ● 2 puszki mleka kokosowego ● 100 ml kawy ● 4 łyżki cukru trzcinowego ● pół laski wanilii ● 3/4 łyżeczki agaru (rodzaj żelatyny) ● sól; SOS: ● 4 łyżki cukru brązowego ● 2 łyżki whisky ● pół łyżeczki sosu sojowego ● po pół gwiazdki anyżu i laski cynamonu ● po 4 goździki i ziarna kolendry ● 4 łyżki mocnej kawy.

1. Z laski wanilii usuń ziarna.

Reklama

2. Gęstą część mleka kokosowego wymieszaj z kawą, cukrem, laską wanilii, agarem i szczyptą soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty. Przelej płyn do pucharków i schłodź.

3. Na patelni rozpuść cukier, dodaj whisky, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Gotuj 3 minuty i dolej kawę.

4. Gotowy deser polej sosem.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 200 ml kremówki 36 proc., 1 op. serka mascarpone, 4-5 łyżek cukru pudru, po pół szklanki wiśni z kompotu i naparu kawy, 1 op. biszkoptów, amaretto, kakao, mięta więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.