Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Panna cotta z wanilią

Składniki na 4 porcje: 3 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 50 dag śmietany kremówki, 10 dag cukru, 2 duże pomarańcze, 2-3 łyżki miodu.

Wymieszaj 2 łyżeczki żelatyny z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała. Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Strączek i rdzeń wanilii dodaj do śmietany. Dosyp cukier i mocno podgrzej.

Reklama

Wyjmij strączek wanilii, do ciepłej śmietany dołóż żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Potem waniliową śmietanę rozlej do 4 szklaneczek (o poj. 150 ml każda). Wstaw je do lodówki na 2 godziny.

Pozostałą żelatynę namocz, odstaw do spęcznienia. Po marańcze polej wrzątkiem. Obierz ze skórki, miąższ pokrój na kawałeczki i zmiksuj. Mus pomarańczowy przetrzyj, podgrzej.

W ciepłym musie rozpuść żelatynę. Odstaw, by masa przestygła. Nałóż ją na masę śmietankową. Schładzaj 3 godziny. Udekoruj np. plasterkami pomarańczy.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 18 dag czeko ladowych ciastek, 10 dag masła, 3 banany, rum,18 dag czekolady, 3 jajka, 50 dag twarogu, 5 dag cukru, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 100... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.