Reklama
  • Wtorek, 5 stycznia 2016 (08:05)

    Panna cotta z rumem

Skład na 4 sztuki: ● 250 ml śmietanki kremówki ● 250 ml tłustego mleka ● 80 g cukru ● 2 łyżeczki żelatyny w proszku ● 2 łyżki zimnej wody ● 1 laska wanilii ● 1 łyżka rumu ● 100 g gorzkiej tartej czekolady lub ciemnego kakao.

1. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje, podgrzewamy w kąpieli wodnej.

2. Śmietankę, mleko, cukier i miąższ z laski wanilii podgrzewamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Wlewamy rum, doprowadzamy do wrzenia i szybko zdejmujemy z ognia. Mieszając energicznie, wlewamy ciepłą żelatynę. Żelatyna musi się całkowicie połączyć ze śmietaną. Całość przecedzamy.

Reklama

3. Tak przygotowaną masę wlewamy do filiżanek lub silikonowych foremek do deserów. Nakrywamy folią spożywczą i na kilka godzin lub na całą noc wkładamy do lodówki.

4. Filiżanki lub foremki odwracamy do góry dnem, deser wybijamy na talerzyki. Posypujemy tartą czekoladą lub kakao albo polewamy sosem owocowym i podajemy.

Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 2,70 zł

Wartość odżywcza jednej sztuki 264 kcal Białko 5,8 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 26 g

Więcej na temat:panna | panna cotta | warto | z | rum

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.