Reklama
  • Wtorek, 5 stycznia (08:05)

    Panna cotta z rumem

Skład na 4 sztuki: ● 250 ml śmietanki kremówki ● 250 ml tłustego mleka ● 80 g cukru ● 2 łyżeczki żelatyny w proszku ● 2 łyżki zimnej wody ● 1 laska wanilii ● 1 łyżka rumu ● 100 g gorzkiej tartej czekolady lub ciemnego kakao.

1. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje, podgrzewamy w kąpieli wodnej.

2. Śmietankę, mleko, cukier i miąższ z laski wanilii podgrzewamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Wlewamy rum, doprowadzamy do wrzenia i szybko zdejmujemy z ognia. Mieszając energicznie, wlewamy ciepłą żelatynę. Żelatyna musi się całkowicie połączyć ze śmietaną. Całość przecedzamy.

Reklama

3. Tak przygotowaną masę wlewamy do filiżanek lub silikonowych foremek do deserów. Nakrywamy folią spożywczą i na kilka godzin lub na całą noc wkładamy do lodówki.

4. Filiżanki lub foremki odwracamy do góry dnem, deser wybijamy na talerzyki. Posypujemy tartą czekoladą lub kakao albo polewamy sosem owocowym i podajemy.

Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 2,70 zł

Wartość odżywcza jednej sztuki 264 kcal Białko 5,8 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 26 g

Rewia
Więcej na temat:panna | panna cotta | warto | z | rum

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 600 g obranej dyni ● szklanka mąki ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej ● 80 ml gęstej śmietany ● łyżeczka proszku do pieczenia ● olej do smażenia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.