Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Panna cotta

Składniki: 2 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowej, 3/4 szklanki gorącej wody, 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, szklanka kremówki, lekko ubitej, kawowy chrust: szklanka cukru pudru, łyżka ziaren kawy, zmiażdżonych w moździerzu.

Reklama

1. Natłuść, np. masłem, 6 kokilek. W rondelku wymieszaj mleko, cukier i esencję waniliową. Zagotuj na średnim ogniu.

2. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Dodaj ją do mleka z cukrem. Zdejmij z ognia i przestudź. Dodaj kremówkę i wymieszaj. Wlej masę do kokilek i wstaw do lodówki przynajmniej na 5 godzin.

3. Na chrust wyłóż papierem do pieczenia półkę piekarnika.

4. W rondelku zalej cukier 1/2 szklanki wody. Podgrzewaj, aby cukier się rozpuścił. Następnie gotuj bez mieszania 3-5 minut, aż syrop nabierze barwy bursztynu (uważaj, aby nie przypalić). Dodaj kawę i gotuj, aż syrop ściemnieje.

5. Wylej syrop na przygotowaną półkę. Odstaw, aby zastygł. Połam na kawałki. Wyłóż desery na talerzyki, udekoruj chrustem, polej łyżeczką ostudzonej kawy.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.