Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Panna cotta

Składniki: 2 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowej, 3/4 szklanki gorącej wody, 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, szklanka kremówki, lekko ubitej, kawowy chrust: szklanka cukru pudru, łyżka ziaren kawy, zmiażdżonych w moździerzu.

Reklama

1. Natłuść, np. masłem, 6 kokilek. W rondelku wymieszaj mleko, cukier i esencję waniliową. Zagotuj na średnim ogniu.

2. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Dodaj ją do mleka z cukrem. Zdejmij z ognia i przestudź. Dodaj kremówkę i wymieszaj. Wlej masę do kokilek i wstaw do lodówki przynajmniej na 5 godzin.

3. Na chrust wyłóż papierem do pieczenia półkę piekarnika.

4. W rondelku zalej cukier 1/2 szklanki wody. Podgrzewaj, aby cukier się rozpuścił. Następnie gotuj bez mieszania 3-5 minut, aż syrop nabierze barwy bursztynu (uważaj, aby nie przypalić). Dodaj kawę i gotuj, aż syrop ściemnieje.

5. Wylej syrop na przygotowaną półkę. Odstaw, aby zastygł. Połam na kawałki. Wyłóż desery na talerzyki, udekoruj chrustem, polej łyżeczką ostudzonej kawy.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.