-
Czwartek, 10 marca 2016 (10:05)
Orzechowy pudding z bananami
Skład na 4 porcje: ● 750 ml mleka ● 125 g cukru ● 80 g kaszy manny ● 75 g orzechów włoskich bez łupinek ● 2 banany ● 3 łyżki soku z cytryny ● 200 g bitej śmietany ● szczypta soli ● listki świeżej mięty.
Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł
1. Mleko gotujemy z 40 g cukru. Wsypujemy kaszę mannę ze szczyptą soli i, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na kilka minut, żeby masa zgęstniała.
2. Orzechy prażymy bez tłuszczu na patelni. Następnie posypujemy 80 g cukru i dalej prażymy, aby cukier się skarmelizował i dobrze okleił orzechy. Pozostawiamy je na folii aluminiowej do ostygnięcia i wyschnięcia.
3. Obrane ze skórki banany kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
4. Połowę bitej śmietany dodajemy do kaszy manny i miksujemy. Orzechy siekamy. W szklankach układamy na przemian warstwę masy z kaszą, banany i orzechy. Górę dekorujemy resztą śmietany i listkami świeżej mięty.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 18 dag czeko ladowych ciastek, 10 dag masła, 3 banany, rum,18 dag czekolady, 3 jajka, 50 dag twarogu, 5 dag cukru, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 100... więcej
Twój komentarz może być pierwszy