Reklama
  • Czwartek, 10 marca 2016 (10:05)

    Orzechowy pudding z bananami

Skład na 4 porcje: ● 750 ml mleka ● 125 g cukru ● 80 g kaszy manny ● 75 g orzechów włoskich bez łupinek ● 2 banany ● 3 łyżki soku z cytryny ● 200 g bitej śmietany ● szczypta soli ● listki świeżej mięty.

Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł

1. Mleko gotujemy z 40 g cukru. Wsypujemy kaszę mannę ze szczyptą soli i, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na kilka minut, żeby masa zgęstniała.

Reklama

2. Orzechy prażymy bez tłuszczu na patelni. Następnie posypujemy 80 g cukru i dalej prażymy, aby cukier się skarmelizował i dobrze okleił orzechy. Pozostawiamy je na folii aluminiowej do ostygnięcia i wyschnięcia.

3. Obrane ze skórki banany kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.

4. Połowę bitej śmietany dodajemy do kaszy manny i miksujemy. Orzechy siekamy. W szklankach układamy na przemian warstwę masy z kaszą, banany i orzechy. Górę dekorujemy resztą śmietany i listkami świeżej mięty.

Więcej na temat:pudding | banany

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.