Reklama
  • Czwartek, 10 marca (10:05)

    Orzechowy pudding z bananami

Skład na 4 porcje: ● 750 ml mleka ● 125 g cukru ● 80 g kaszy manny ● 75 g orzechów włoskich bez łupinek ● 2 banany ● 3 łyżki soku z cytryny ● 200 g bitej śmietany ● szczypta soli ● listki świeżej mięty.

Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł

1. Mleko gotujemy z 40 g cukru. Wsypujemy kaszę mannę ze szczyptą soli i, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na kilka minut, żeby masa zgęstniała.

Reklama

2. Orzechy prażymy bez tłuszczu na patelni. Następnie posypujemy 80 g cukru i dalej prażymy, aby cukier się skarmelizował i dobrze okleił orzechy. Pozostawiamy je na folii aluminiowej do ostygnięcia i wyschnięcia.

3. Obrane ze skórki banany kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.

4. Połowę bitej śmietany dodajemy do kaszy manny i miksujemy. Orzechy siekamy. W szklankach układamy na przemian warstwę masy z kaszą, banany i orzechy. Górę dekorujemy resztą śmietany i listkami świeżej mięty.

Rewia

Zobacz również

  • Składniki: puszka słodkiego mleka skondensowanego • 2 łyżki kakao • 100 g gorzkiej czekolady • 500 g słodkiej śmietany 36 proc. • garść orzechów do posypania. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.