Reklama
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Orzechowy deser à la tiramisu

Skład na 6 porcji: ● 400 g serka mascarpone ● 100 g śmietany kremówki ● 220 ml mocnej kawy ● 12 podłużnych biszkoptów bez cukru ● 2 łyżeczki cukru ● łyżka kakao ● laska wanilii ● 50 g orzechów laskowych ● 80 g gorzkiej czekolady ● 200 ml wiśni w syropie ● syrop klonowy ● cukier puder

Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 4,60 zł.

1. W kawie rozpuszczamy cukier i dodajemy kakao, mieszamy. Studzimy i polewamy biszkopty, aby dobrze nasiąkły płynem.

Reklama

2. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Łączymy z serkiem mascarpone, miąższem wydrążonym z laski wanillii i miksujemy na gładką, puszystą masę.

3. Wiśnie delikatnie odcedzamy z soku. Orzechy siekamy i podprażamy na patelni bez tłuszczu, studzimy na papierowym ręczniku.

4. Na dnie pucharków układamy warstwę biszkoptów, na nią wykładamy krem oraz wiśnie. Przykrywamy pozostałymi biszkoptami, a następnie kremem i owocami. Posypujemy orzechami laskowymi i polewamy łyżką syropu klonowego. Na koniec dekorujemy rozpuszczoną czekoladą. Deser wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, aby się dobrze schłodził.

Wartość odżywcza porcji 570 kcal Białko 23 g/Tłuszcz 31 g/Węglowodany 41 g

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.