Reklama
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Orzechowy deser à la tiramisu

Skład na 6 porcji: ● 400 g serka mascarpone ● 100 g śmietany kremówki ● 220 ml mocnej kawy ● 12 podłużnych biszkoptów bez cukru ● 2 łyżeczki cukru ● łyżka kakao ● laska wanilii ● 50 g orzechów laskowych ● 80 g gorzkiej czekolady ● 200 ml wiśni w syropie ● syrop klonowy ● cukier puder

Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 4,60 zł.

1. W kawie rozpuszczamy cukier i dodajemy kakao, mieszamy. Studzimy i polewamy biszkopty, aby dobrze nasiąkły płynem.

Reklama

2. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Łączymy z serkiem mascarpone, miąższem wydrążonym z laski wanillii i miksujemy na gładką, puszystą masę.

3. Wiśnie delikatnie odcedzamy z soku. Orzechy siekamy i podprażamy na patelni bez tłuszczu, studzimy na papierowym ręczniku.

4. Na dnie pucharków układamy warstwę biszkoptów, na nią wykładamy krem oraz wiśnie. Przykrywamy pozostałymi biszkoptami, a następnie kremem i owocami. Posypujemy orzechami laskowymi i polewamy łyżką syropu klonowego. Na koniec dekorujemy rozpuszczoną czekoladą. Deser wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, aby się dobrze schłodził.

Wartość odżywcza porcji 570 kcal Białko 23 g/Tłuszcz 31 g/Węglowodany 41 g

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.