Reklama
  • Środa, 8 marca (13:05)

    Mus jogurtowo-śmietanowy

Skład na 8 porcji: ● 150 g białej czekolady ● 200 g gęstego jogurtu, np. typu greckiego ● 250 g śmietanki kremówki ● 3 łyżeczki cukru pudru ● 75 g gorzkiej czekolady.

Czas przygotowania 25 minut. Cena porcji ok. 1,30 zł

1. Białą czekoladę dzielimy na cząstki, a następnie roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Gorzką czekoladę siekamy na jak najdrobniejsze kawałki.

Reklama

2. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem. Pod koniec dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru i jeszcze miksujemy, żeby składniki dokładnie się połączyły. Wstawiamy do lodówki, by bita śmietana dobrze się schłodziła.

3. Jogurt łączymy z rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladą. Następnie, partiami, dodajemy schłodzoną bitą śmietanę i delikatnie mieszamy, aż powstanie aksamitny mus.

4. Przygotowujemy 8 pucharków o pojemności 100 ml. Do każdego wykładamy mus i posypujemy grubo wiórkami ciemnej czekolady. Następnie wykładamy drugą porcję musu. Pucharki z deserem wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.