Reklama
  • Wtorek, 2 września 2014 (10:05)

    Mleczny deser z galaretką

Składniki: na 8 porcji: 1 litr mleka, szklanka cukru kryształu, cukier wanilinowy, 5 łyżek żelatyny, galaretki w różnych kolorach: zielona, czerwona, pomarańczowa, owoce do dekoracji: brzoskwinie, wiśnie.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj mleko, dodając cukier zwykły i wanilinowy. Wymieszaj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (wystarczy pół szklanki) i dodaj do mleka. Masę zamieszaj, ostudź, ale nie wstawiaj do lodówki.

Rozpuść pierwszą galaretkę (np. czerwoną) w mniejszej ilości wody niż podano w przepisie na opakowaniu i zostaw do stężenia. Następnie tężejącą galaretkę wlej do foremki, w której chcesz zrobić deser (prostokątna blaszka lub mniejsza forma). Formę z galaretką wstaw do lodówki.

Reklama

Kiedy czerwona galaretka się zetnie, wylej na nią część białej warstwy mleczno-cukrowej i znów wstaw deser do lodówki, by stężał. Rozpuść drugą galaretkę i gdy trochę stężeje, a poprzednia warstwa w lodówce przybierze postać stałą, wylej kolejną warstwę i wstaw do lodówki. Znów wylej mleczną warstwę, schłódź, a na to ostatnią galaretkę. Na wierzchu ułóż pokrojone brzoskwinie i wiśnie.

Czas przygotowania: 50 minut, cena porcji: ok. 4 zł, kalorie: porcja ok. 230 kcal.

Zamiast pokrojonych owoców deser możesz ozdobić cukrem trzcinowym, posypując nim wierzch w dekoracyjny sposób.

Na żywo
Więcej na temat:deser | z | galaretka

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 2 szklanki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 1,5 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju, 3 gruszki , 5 dag masła, 10 dag kremówki 30 proc. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.