Reklama
  • Wtorek, 21 lutego (08:05)

    Minipączusie

Składniki na 40 porcji: ● pół kg mąki ● 4 dag drożdży ● 200 ml ciepłego mleka ● 2 łyżki rozpuszczonego masła ● 5 dag cukru ● 2 żółtka ● szczypta soli ● kieliszek alkoholu (np. rumu) ● litr oleju ● białko ● cukier puder.

1. Mąkę przesiej do miski. Pokruszone drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z mlekiem. Dodaj płaską łyżkę mąki i wlej rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut.

Reklama

2. Do wyrośniętego rozczynu dołóż pozostały cukier, rozpuszczone masło, żółtka, alkohol i szczyptę soli.

3. Wyrób z mąką gładkie ciasto. Odstaw na pół godziny, po czym uformuj małe pączki i ponownie zostaw do wyrośnięcia.

4. Usmaż pączusie na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

5. Do ucieranego białka dodawaj stopniowo cukier puder aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

6. Gotowym lukrem polej ostudzone pączki.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 200 ml kremówki 36 proc., 1 op. serka mascarpone, 4-5 łyżek cukru pudru, po pół szklanki wiśni z kompotu i naparu kawy, 1 op. biszkoptów, amaretto, kakao, mięta więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.