Reklama
  • Środa, 12 marca 2008 (14:53)

    Mazurek szlachecki

Klasyczny przepis.

Zdjęcie

Mazurek szlachecki/Fot. Marek Ulatowski /MWMedia
Mazurek szlachecki/Fot. Marek Ulatowski
/MWMedia

Ciasto:

Reklama

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1,5 kostki masła;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 5 jaj;
  • 19 dkg migdałów;
  • sól; 1/3 olejku cytrynowego;
  • jajo do smarowania.
Glazura cukrowa:

  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 2 łyżki wody;
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj posiekane migdały, 4 przetarte, ugotowane żółtka i surowe żółtko, wymieszaj. Dodaj mąkę, sól, olejek, wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut. Odłóż 1/3 ciasta, resztę rozwałkuj. Z 1/3 ciasta uformuj wałeczki. Ułóż z nich kratkę na cieście. Posmaruj jajkiem. Piecz 30 min. w temperaturze 160 st. C. Mazurek polej glazurą.

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.