Reklama
  • Piątek, 14 marca 2008 (11:25)

    Mazurek serowy

Wypróbuj!

Zdjęcie

Mazurek serowy /poboczem.pl
Mazurek serowy
/poboczem.pl

Składniki:

  • Kilogram twarogu;
  • 2 ziemniaki;
  • 9 żółtek;
  • kostka masła lub margaryny;
  • łyżka mąki ziemniaczanej;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • paczka cukru waniliowego;
  • rodzynki;
  • 5 białek;
  • 1,5 szklanki cukru.
Polewa:
  • szklanka cukru;
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany;
  • 0,5 tabliczki czekolady;
  • łyżka rumu;
  • 5 dag łuskanych orzechów.
Przygotowanie:

Reklama

Ser i ugotowane ziemniaki zmiel dwukrotnie w maszynce. Masło rozetrzyj z cukrem i żółtkami, połącz ucierając z masą serową, mąką ziemniaczaną, proszkiem spulchniającym. Rodzynki wymyj, osusz. Na końcu ubij pianę z białek, ostrożnie wymieszaj z masą serową. Całość wyłóż do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piecz w nagrzanym piekarniku na wolnym ogniu (180 st. C) przez 40-50 minut. Ostudź w tortownicy.

Przygotuj polewę - w rondlu zagotuj mieszając cukier i śmietanę, gotuj ok. 8 minut, dodaj rum. Czekoladę ułóż na talerzu na parze, a gdy zmięknie wymieszaj ze śmietaną. Wylej polewę na zimny mazurek i po wierzchu posyp posiekanymi orzechami.

Zobacz również

  • Składniki: 7 dużych dojrzałych brzoskwiń, 2 łyżki naturalnego płynnego miodu, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 25 dag gęstego jogurtu greckiego, 5 dag ciasta francuskiego, gruby cukier, gałązki mięty... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.