Reklama
  • Piątek, 14 marca 2008 (11:25)

    Mazurek serowy

Wypróbuj!

Zdjęcie

Mazurek serowy /poboczem.pl
Mazurek serowy
/poboczem.pl

Składniki:

  • Kilogram twarogu;
  • 2 ziemniaki;
  • 9 żółtek;
  • kostka masła lub margaryny;
  • łyżka mąki ziemniaczanej;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • paczka cukru waniliowego;
  • rodzynki;
  • 5 białek;
  • 1,5 szklanki cukru.
Polewa:
  • szklanka cukru;
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany;
  • 0,5 tabliczki czekolady;
  • łyżka rumu;
  • 5 dag łuskanych orzechów.
Przygotowanie:

Reklama

Ser i ugotowane ziemniaki zmiel dwukrotnie w maszynce. Masło rozetrzyj z cukrem i żółtkami, połącz ucierając z masą serową, mąką ziemniaczaną, proszkiem spulchniającym. Rodzynki wymyj, osusz. Na końcu ubij pianę z białek, ostrożnie wymieszaj z masą serową. Całość wyłóż do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piecz w nagrzanym piekarniku na wolnym ogniu (180 st. C) przez 40-50 minut. Ostudź w tortownicy.

Przygotuj polewę - w rondlu zagotuj mieszając cukier i śmietanę, gotuj ok. 8 minut, dodaj rum. Czekoladę ułóż na talerzu na parze, a gdy zmięknie wymieszaj ze śmietaną. Wylej polewę na zimny mazurek i po wierzchu posyp posiekanymi orzechami.

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.