Reklama
  • Środa, 27 lipca 2011 (12:34)

    Maliny na letnim stole

Przygotowywanie ciast i deserów latem to prawdziwa radość. Aromaty, smaki, kolory... Wszystkiego mamy pod dostatkiem!

Zdjęcie

/© Panthermedia
/© Panthermedia

Szybkie ciasto z owocami

Składniki na 12 porcji: 600 g mąki krupczatki + 2 łyżki do posypania owocow; 2 torebki proszku do pieczenia; 460 g cukru; 4 jajka; 400 ml mleka; 200 ml oleju; 100 g malin; tłuszcz i mąka krupczatka do blachy; cukier puder do posypania; maliny i liście melisy do ozdoby.

Reklama

1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i jajka, powoli dolewamy mleko i olej. Mieszamy na rzadkie, gładkie ciasto.

2. Maliny płuczemy, odsączamy, posypujemy mąką, by przy pieczeniu owoce nie opadły na dno formy.

3. Do natłuszczonej i wysypanej mąką formy wlewamy ciasto i równomiernie posypujemy je owocami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st., pieczemy około 30 minut. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki, dekorujemy malinami i melisą.

Wartość odżywcza 1 porcji 254 kcal; Białko 9,7 g/Tłuszcz 98 g/Węglowodany 76 g

Beza czekoladowo-malinowa

Składniki na 8 porcji: 6 białek; 350 g drobnego cukru; łyżka soku z cytryny; 50 g cukru pudru; 100 g gorzkiej czekolady; 250 ml śmietany kremówki; 1 torebka cukru waniliowego; świeże owoce do dekoracji.

1. Białka z połową drobnego cukru ubijamy w łaźni wodnej przez 5 minut. Wyjmujemy, dodajemy pozostały cukier z sokiem z cytryny i mikserem ubijamy na bardzo sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier puder i drobno startą gorzką czekoladę. Jeszcze przez chwilę mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy koło o średnicy 25 cm i rozsmarowujemy na nim pianę. Bardziej suszymy ją niż pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 90-100 stopni. Pozostawiamy bezę w wyłączonym piekarniku do schłodzenia.

3. Ostrożnie odrywamy korpus od papieru. Smarujemy go sztywną, osłodzoną bitą śmietaną i dekorujemy drobnymi świeżymi owocami. Podajemy natychmiast.

Wartość odżywcza jednej porcji 376 kcal; Białko 10,3 g/ Tłuszcz 52 g/Węglowodany 69 g

Zielony suflet z kiwi i z malinami

Składniki na 6 porcji: 10 g żelatyny w proszku; 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny; 8 kiwi; 150 g cukru; 200 ml śmietany kremówki; 200 g świeżego sera śmietanowego (np. ricotta); plastry kiwi i maliny do dekoracji.

1. Z papieru wycinamy 6 pasków o szerokości około 8 cm. Z zewnątrz przymocowujemy je do szklanek za pomocą taśmy, tworząc na szklankach kołnierze.

2. Żelatynę zalewamy 100 ml w zimnej wody i czekamy, aż nasiąknie. Obrane kiwi miksujemy w rondelku, słodzimy i krótko gotujemy. Odstawiamy, dodajemy żelatynę i mieszamy.

3. Ubitą na sztywno śmietanę mieszamy z serem i rozgotowanymi kiwi. Rozdzielamy do szklanek i wstawiamy do lodówki, aby stężała. Przed podaniem delikatnie zdejmujemy papierowe kołnierze.

Dekorujemy świeżymi owocami.

Wartość odżywcza jednej porcji 217 kcal; Białko 10,3 g/ Tłuszcz 29 g/Węglowodany 12 g;

Ciasto ryżowe z galaretką

Składniki na 8 porcji: 200 g mąki tortowej; szczypta proszku do pieczenia; 60 g cukru; 1 żółtko; 60 g masła; masło i mąka krupczatka do formy; 500 ml mleka; szczypta soli; szczypta startej skórki z cytryny; 40 g cukru; 200 g białego ryżu; 3 plastry żelatyny; 1 cukier waniliowy; 100 g twarogu; 250 g serka mascarpone; 300 g malin i jeżyn; 1 jasna galaretka.

1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, żółtka i masła zagniatamy szybko gładkie, kruche ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki, by odpoczęło. Następnie wałkujemy na okrągły płat, wykładamy nim dno tortownicy (średnica 28 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż się przyrumieni.

2. Doprowadzamy do zagotowania mleko ze szczyptą soli i skórką otartą z cytryny. Słodzimy je i wsypujemy do mleka umyty, przebrany ryż. Często mieszając, gotujemy do miękkości.

3. Żelatynę zalewamy wodą, aby napęczniała. Następnie wyciskamy ją i rozpuszczamy w gorącym ryżu. Czekamy, aż masa lekko wystygnie. Potem dodajemy cukier waniliowy, twaróg i serek mascarpone. Mieszamy.

4. Przestudzone kruche ciasto w tortownicy smarujemy masą ryżową i wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie dekorujemy oczyszczonymi, umytymi malinami i jeżynami. Zalewamy tężejącą galaretką, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Wartość odżywcza 1 porcji 276 kcal; Białko 31,9g/Tłuszcz 76,2 g/Węglowodany 52 g

Rewia

Zobacz również

  • Ciasto: 25 dag mąki pszennej • 12,5 dag masła • 12,5 dag śmietany 18 proc. • szczypta soli • jajko do posmarowania Nadzienie: 20 dag masła • budyń śmietankowy • 2 szklanki mleka • wiórki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.