Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (08:00)

    Malinowe pianki

Składniki na 12 porcji: Spód: 25 dag kakaowych herbatników, 8 dag masła,1 łyżka cukru pudru Pianka: 500 ml śmietanki 30 proc., 25 dag malin, 1 galaretka malinowa, 3 łyżki cukru pudru. Dekoracja: 100 ml śmietanki 30 proc., po 1 łyżce cukru pudru i waniliowego l garść świeżych malin, masło

1. Herbatniki rozkruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i cukrem, odstawić.

Reklama

2. Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzątku. Maliny umyć, zmiksować z cukrem, ­przetrzeć przez sito, połączyć ze schłodzoną ­galaretką. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami mus. Piankę ­rozkładać w silikonowych foremkach wysmarowanych masłem, wierzch wyłożyć masą ­herbatnikową, docisnąć, schładzać. Deser wyjąć z foremek, ułożyć na talerzykach masą herbatnikową do dołu. Dekorować ­kleksem ubitej z cukrem pudrem i ­waniliowym śmietanki i malinami.

Nasza rada

Deser możesz przyrządzić jak klasyczny sernik na zimno, w tortownicy. Do dekoracji będziesz potrzebować ok. 300 ml śmietanki.

Przygotowanie: ok. 35 min plus chłodzenie.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: Po 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i cukru kryształu, 20 ml likieru amaretto, 40 dag kremówki 36 proc., 1/2 szklanki cukru pudru, 2 opakowania serka mascarpone (po 25 dag), 1 dojrzałe... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.