Reklama
  • Poniedziałek, 25 stycznia (13:05)

    Lody po hawajsku

Składniki na 2 sztuki: 1 ananas, 1 pomarańcza, 2 banany, 4 mandarynki, 2 kiwi, 1 cytryna, 1 granat, lody waniliowe i cytrynowe (po 200 ml), 3 łyżki cukru trzcinowego, 100 ml rumu, listki melisy do dekoracji.

1 Owoce umyć. Ananasa przepołowić, delikatnie wyciąć miąższ, by nie uszkodzić skórki, usunąć twardy pień, resztę pokroić w średnią kostkę. Wydrążone połówki ananasa schłodzić w lodówce.

Reklama

2 Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Banany obrać ze skóry, pokroić w plastry, skropić sokiem owocowym, by nie ściemniały. Mandarynki obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Kiwi obrać, pokroić w drobną kostkę. Granat przekroić na pół, wyłuskać ziarenka. Wszystkie owoce delikatnie wymieszać w misce, posypać cukrem, polać sokiem pomarańczowo-cytrynowym z dodatkiem rumu.

3 Połówki ananasa wypełnić kulką lodów cytrynowych, kulką waniliowych, obłożyć sałatką owocową, polać sokiem spod owoców, udekorować liśćmi melisy. Podawać od razu po przygotowaniu.

Przygotowanie: ok. 25 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:lody | Platforma Obywatelska | lód

Zobacz również

  • Składniki: ● 250 g herbatników maślanych kakaowych ● 140 g masła ● 20 g żelatyny ● 200 g czekolady ● 30 g cukru ● 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ● 330 ml śmietany 30% ● 4 jajka ● 6 łyżek likieru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.