Reklama
  • Poniedziałek, 25 stycznia 2016 (13:05)

    Lody po hawajsku

Składniki na 2 sztuki: 1 ananas, 1 pomarańcza, 2 banany, 4 mandarynki, 2 kiwi, 1 cytryna, 1 granat, lody waniliowe i cytrynowe (po 200 ml), 3 łyżki cukru trzcinowego, 100 ml rumu, listki melisy do dekoracji.

1 Owoce umyć. Ananasa przepołowić, delikatnie wyciąć miąższ, by nie uszkodzić skórki, usunąć twardy pień, resztę pokroić w średnią kostkę. Wydrążone połówki ananasa schłodzić w lodówce.

Reklama

2 Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Banany obrać ze skóry, pokroić w plastry, skropić sokiem owocowym, by nie ściemniały. Mandarynki obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Kiwi obrać, pokroić w drobną kostkę. Granat przekroić na pół, wyłuskać ziarenka. Wszystkie owoce delikatnie wymieszać w misce, posypać cukrem, polać sokiem pomarańczowo-cytrynowym z dodatkiem rumu.

3 Połówki ananasa wypełnić kulką lodów cytrynowych, kulką waniliowych, obłożyć sałatką owocową, polać sokiem spod owoców, udekorować liśćmi melisy. Podawać od razu po przygotowaniu.

Przygotowanie: ok. 25 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:lody | Platforma Obywatelska | lód

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.