Lekki mus czekoladowy pod pierzynką

Środa, 1 lutego 2017 (13:05)

Składniki na 6 porcji: 15 dag gotowego ciasta brownie, 500 ml śmietanki 30-36 proc., po 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej i mlecznej, 1 łyżka cukru waniliowego, 2-3 łyżki cukru pudru, posypka orzechowa, cynamon.

1. Czekolady połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej (podgrzewać w miseczce zanurzonej do połowy w rondelku z gotującą się wodą – trzeba mieszać i pilnować, żeby do czekolady nie nachlapać wody). Masę przestudzić. Ciasto rozkruszyć, rozłożyć na dnie pucharków.

2. Śmietankę dobrze schłodzić, ubić na sztywno z cukrem pudrem. 1/3 zostawić do dekoracji. Do reszty stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę. Krem rozłożyć na warstwie brownie.

Reklama

Udekorować pierzynką z bitej śmietany, posypać orzeszkami, delikatnie oprószyć cynamonem. Przed podaniem deser schłodzić.

Nasza rada

Jeśli deser przeznaczony jest dla osób dorosłych, można dodać do czekoladowego kremu 1-2 łyżki rumu lub koniaku.

Przygotowanie: ok. 15 minut

Twoje Imperium