Reklama
  • Środa, 1 lutego (13:05)

    Lekki mus czekoladowy pod pierzynką

Składniki na 6 porcji: 15 dag gotowego ciasta brownie, 500 ml śmietanki 30-36 proc., po 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej i mlecznej, 1 łyżka cukru waniliowego, 2-3 łyżki cukru pudru, posypka orzechowa, cynamon.

1. Czekolady połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej (podgrzewać w miseczce zanurzonej do połowy w rondelku z gotującą się wodą – trzeba mieszać i pilnować, żeby do czekolady nie nachlapać wody). Masę przestudzić. Ciasto rozkruszyć, rozłożyć na dnie pucharków.

2. Śmietankę dobrze schłodzić, ubić na sztywno z cukrem pudrem. 1/3 zostawić do dekoracji. Do reszty stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę. Krem rozłożyć na warstwie brownie.

Reklama

Udekorować pierzynką z bitej śmietany, posypać orzeszkami, delikatnie oprószyć cynamonem. Przed podaniem deser schłodzić.

Nasza rada

Jeśli deser przeznaczony jest dla osób dorosłych, można dodać do czekoladowego kremu 1-2 łyżki rumu lub koniaku.

Przygotowanie: ok. 15 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.