Reklama
  • Środa, 1 lutego (13:05)

    Lekki mus czekoladowy pod pierzynką

Składniki na 6 porcji: 15 dag gotowego ciasta brownie, 500 ml śmietanki 30-36 proc., po 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej i mlecznej, 1 łyżka cukru waniliowego, 2-3 łyżki cukru pudru, posypka orzechowa, cynamon.

1. Czekolady połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej (podgrzewać w miseczce zanurzonej do połowy w rondelku z gotującą się wodą – trzeba mieszać i pilnować, żeby do czekolady nie nachlapać wody). Masę przestudzić. Ciasto rozkruszyć, rozłożyć na dnie pucharków.

2. Śmietankę dobrze schłodzić, ubić na sztywno z cukrem pudrem. 1/3 zostawić do dekoracji. Do reszty stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę. Krem rozłożyć na warstwie brownie.

Reklama

Udekorować pierzynką z bitej śmietany, posypać orzeszkami, delikatnie oprószyć cynamonem. Przed podaniem deser schłodzić.

Nasza rada

Jeśli deser przeznaczony jest dla osób dorosłych, można dodać do czekoladowego kremu 1-2 łyżki rumu lub koniaku.

Przygotowanie: ok. 15 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: Po 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i cukru kryształu, 20 ml likieru amaretto, 40 dag kremówki 36 proc., 1/2 szklanki cukru pudru, 2 opakowania serka mascarpone (po 25 dag), 1 dojrzałe... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.