Reklama
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Legumina z mango

Skład na 4 porcje: ● dojrzałe mango ● 250 g serka mascarpone ● 60 g cukru pudru ● opakowanie cukru waniliowego ● limonka ● łyżka żelatyny ● 150 ml śmietanki kremówki ● 10–12 podłużnych biszkoptów

Czas przygotowania 20 minut. Cena porcji ok. 4,30 zł.

Reklama

Wartość odżywcza porcji 420 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 29 g/Węglowodany 34 g

1. Mango obieramy, oddzielamy od pestki i kroimy w drobną kostkę. 1/5 odkładamy, a pozostałą część miksujemy, aż powstanie purée.

2. Serek mascarpone miksujemy z cukrem waniliowym, 50 g cukru pudru i sokiem wyciśniętym z limonki na gładką masę. Dodajemy purée z mango i dokładnie mieszamy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powoli łączymy z masą serową, którą następnie wstawiamy na kilka minut do lodówki.

3. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Kiedy zacznie gęstnieć, wsypujemy pozostały cukier puder i dalej ubijamy, aż będzie sztywna.

4. Pucharki lub miseczki napełniamy do 3/4 wysokości kremem. Po bokach, przy ściankach naczynia, wkładamy połówki biszkoptów. Na wierzch wyciskamy dekoracyjnie z rękawa cukierniczego bitą śmietanę i posypujemy mango pokrojonym w kostkę. Przed podaniem deser schładzamy w lodówce.

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.