Reklama
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Legumina z mango

Skład na 4 porcje: ● dojrzałe mango ● 250 g serka mascarpone ● 60 g cukru pudru ● opakowanie cukru waniliowego ● limonka ● łyżka żelatyny ● 150 ml śmietanki kremówki ● 10–12 podłużnych biszkoptów

Czas przygotowania 20 minut. Cena porcji ok. 4,30 zł.

Reklama

Wartość odżywcza porcji 420 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 29 g/Węglowodany 34 g

1. Mango obieramy, oddzielamy od pestki i kroimy w drobną kostkę. 1/5 odkładamy, a pozostałą część miksujemy, aż powstanie purée.

2. Serek mascarpone miksujemy z cukrem waniliowym, 50 g cukru pudru i sokiem wyciśniętym z limonki na gładką masę. Dodajemy purée z mango i dokładnie mieszamy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powoli łączymy z masą serową, którą następnie wstawiamy na kilka minut do lodówki.

3. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Kiedy zacznie gęstnieć, wsypujemy pozostały cukier puder i dalej ubijamy, aż będzie sztywna.

4. Pucharki lub miseczki napełniamy do 3/4 wysokości kremem. Po bokach, przy ściankach naczynia, wkładamy połówki biszkoptów. Na wierzch wyciskamy dekoracyjnie z rękawa cukierniczego bitą śmietanę i posypujemy mango pokrojonym w kostkę. Przed podaniem deser schładzamy w lodówce.

Zobacz również

  • Składniki: 18 dag czeko ladowych ciastek, 10 dag masła, 3 banany, rum,18 dag czekolady, 3 jajka, 50 dag twarogu, 5 dag cukru, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 100... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.