Reklama
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Legumina z mango

Skład na 4 porcje: ● dojrzałe mango ● 250 g serka mascarpone ● 60 g cukru pudru ● opakowanie cukru waniliowego ● limonka ● łyżka żelatyny ● 150 ml śmietanki kremówki ● 10–12 podłużnych biszkoptów

Czas przygotowania 20 minut. Cena porcji ok. 4,30 zł.

Reklama

Wartość odżywcza porcji 420 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 29 g/Węglowodany 34 g

1. Mango obieramy, oddzielamy od pestki i kroimy w drobną kostkę. 1/5 odkładamy, a pozostałą część miksujemy, aż powstanie purée.

2. Serek mascarpone miksujemy z cukrem waniliowym, 50 g cukru pudru i sokiem wyciśniętym z limonki na gładką masę. Dodajemy purée z mango i dokładnie mieszamy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powoli łączymy z masą serową, którą następnie wstawiamy na kilka minut do lodówki.

3. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Kiedy zacznie gęstnieć, wsypujemy pozostały cukier puder i dalej ubijamy, aż będzie sztywna.

4. Pucharki lub miseczki napełniamy do 3/4 wysokości kremem. Po bokach, przy ściankach naczynia, wkładamy połówki biszkoptów. Na wierzch wyciskamy dekoracyjnie z rękawa cukierniczego bitą śmietanę i posypujemy mango pokrojonym w kostkę. Przed podaniem deser schładzamy w lodówce.

Zobacz również

  • Składniki: 38 podłużnych biszkoptów 33 pomarańcze (np. czerwone) 350 ml kremówki 30 proc. 310 dag cukru pudru 325 dag serka ricotta (lub innego tłustego twarożku) 3kilka gałązek mięty lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.