Reklama
  • Czwartek, 2 marca (08:05)

    Królewski ananas

Składniki na 6 porcji: ● ananas ● 6 kulek sorbetu cytrynowego ● pomarańcza ● 2 banany ● 4 mandarynki ● 2 kiwi ● cytryna ● 3 łyżki trzcinowego cukru ● rum, koniak lub likier. Dekoracja: ● owoce żurawiny ● listki mięty.

1. Przekrój ananasa wzdłuż na pół. Wytnij miąższ z obu części – tak, by nie uszkodzić skórki. Usuń twardy środek, resztę pokrój w kostkę średniej wielkości. Wydrążone połówki ananasa schłodź w lodówce.

Reklama

2. Umyj dokładnie wszystkie owoce. Zdejmij skórkę z bananów i potnij je na drobne plasterki. Obrane mandarynki podziel na cząstki, kiwi pokrój w kostkę. Z cytryny i pomarańczy wyciśnij sok.

3. Rozdrobnione owoce wymieszaj, posyp cukrem i polej sokiem. Całość schłodź w lodówce.

4. Połówki ananasa wypełnij kulkami sorbetu. Na górze ułóż przygotowaną wcześniej mieszankę owoców.

5. Deser skrop alkoholem, posyp kulkami żurawiny i udekoruj listkami mięty.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 330 ml kremówki 30 proc., 100 ml tłustego mleka, 5-6 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 1 dojrzałe mango, listki melisy cytrynowej lub mięty do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.