Reklama
  • Czwartek, 2 marca (08:05)

    Królewski ananas

Składniki na 6 porcji: ● ananas ● 6 kulek sorbetu cytrynowego ● pomarańcza ● 2 banany ● 4 mandarynki ● 2 kiwi ● cytryna ● 3 łyżki trzcinowego cukru ● rum, koniak lub likier. Dekoracja: ● owoce żurawiny ● listki mięty.

1. Przekrój ananasa wzdłuż na pół. Wytnij miąższ z obu części – tak, by nie uszkodzić skórki. Usuń twardy środek, resztę pokrój w kostkę średniej wielkości. Wydrążone połówki ananasa schłodź w lodówce.

Reklama

2. Umyj dokładnie wszystkie owoce. Zdejmij skórkę z bananów i potnij je na drobne plasterki. Obrane mandarynki podziel na cząstki, kiwi pokrój w kostkę. Z cytryny i pomarańczy wyciśnij sok.

3. Rozdrobnione owoce wymieszaj, posyp cukrem i polej sokiem. Całość schłodź w lodówce.

4. Połówki ananasa wypełnij kulkami sorbetu. Na górze ułóż przygotowaną wcześniej mieszankę owoców.

5. Deser skrop alkoholem, posyp kulkami żurawiny i udekoruj listkami mięty.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, cukier, kryształ do posypania, kostka masła, 10 dag cukru pudru, budyń waniliowy, 25 dag malin mrożonych lub innych owoców, listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.