Reklama
  • Środa, 11 grudnia 2013 (13:05)

    Krem żurawinowy w białych czapach

Składniki: 25 dag mrożonej lub świeżej żurawiny, 100 ml wody, 5 dag masła, 20 dag cukru, 3 średnie jajka. Na bezę włoską: 2 białka, 10 dag cukru, 30 ml wody.

1. Żurawinę opłucz, zalej wodą. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min, aż żurawina popęka. Ugotowane owoce przetrzyj przez sito. Przecier włóż do garnka, dodaj cukier i masło. Podgrzewaj, mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą. Jajka lekko ubij i dodaj do żurawin. Mieszając, gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje (ok. 10 min). Ostudź, nałóż do kokilek.

Reklama

2. Zrób włoską bezę. Zagotuj wodę z cukrem. Syrop podgrzej do 120ºC (aż kropla wlana do zimnej wody będzie elastyczna). Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, wlej gorący syrop. Ubijaj dotąd, aż masa ostygnie. Bezę umieść w szprycy (rękawie) i nałóż na krem. Przypiecz z góry w piekarniku lub palnikiem.

GDOBRY POMYSŁ Krem możesz dowolnie wzbogacić, np. suszonymi żurawinami.

Świat kobiety
Więcej na temat:krem | kremy

Zobacz również

  • Składniki na 20 porcji: 400 ml śmietany 30 proc., 2 białka, 10 łyżek cukru, 50 ml wody, 500 g świeżych truskawek. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.