Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Krem z włoską bezą

Składniki: 3 cytryny, 6 jajek, 40 dag cukru kryształu, 1 op. cukru waniliowego, 1 szklanka słodkiego białego wina, 1/2 szklanki kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 3 białka, sól

1. Cytryny sparz, wyszoruj. Z dwóch owoców zetrzyj skórkę, ze wszystkich cytryn wyciśnij sok. Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru kryształu i z cukrem waniliowym na gładką masę. Wlej wino oraz kremówkę. Dodaj skórkę cytrynową. Miskę umieść w większym naczyniu z gotującą się wodą. Ubijaj masę na parze do zgęstnienia.

2. Sok z cytryn podgrzej, wymieszaj z żelatyną. Dodaj go do ubitego kremu. Odstaw, aby przestygł. 3 białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Wsyp pół szklanki cukru, ubijaj 5 min. Połącz z kremem.

Reklama

3. Krem przełóż do pucharków. Odstaw do stężenia. Ubij pozostałe białka. Resztę cukru wsyp do rondla, wlej tyle wody, aby go zakryła. Podgrzewaj do temp. 120 st. Cienką strużką, cały czas ubijając, wlej go do białek. Ubijaj 6-7 minut. Masą udekoruj krem, opal palnikiem.

6 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 350 kcal cena 2,50 zł.

Kupując cytryny, bierz pod uwagę ich wielkość. Najlepsze są małe owoce. W dużych skórka jest przerośnięta i stanowi niemal połowę wagi. Warto też kupować owoce pachnące, bo mają więcej kwaśnego soku.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: 200 g masła lub margaryny, 150 g ciemnej czekolady, 2 jajka, 115 g cukru pudru, 75 g kakao, 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub aromat waniliowy, 4 łyżki mleka lub rumu,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.